Micsoda fényár, jó reggelt!

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

Végre eljött ez a pillanat is, amikor reggel hétkor nem kell már tök sötétben botladozni: október utolsó hétvégéjén átállítottuk az órákat a téli időszámításra.

Az óraátállítást 1980-ban vezették be Európában, abból kiindulva, hogy így spórolhatunk a világításon. A MAVIR Zrt. becslése szerint azóta Magyarország ötheti átlagfogyasztást spórolt a világításon. Az átállás gazdasági haszna ugyanakkor vitatott, mert vannak költségvonzatai a menetrendi változásoknak, illetve az így okozott jetlagnek is.

Az EU épp ezért fontolgatja a nyári időszámítás eltörlését. A magyar kormány ellenzi ezt, bár azt nem részletezték, hogy miért. Talán ők is úgy gondolják, mint tízéves amerikai csereöcsém gondolta 1996-ban, hogy nyáron az óraátállítás miatt süt többet a nap.

Az óraátállítás érintette pár vonat menetrendjét, de annak már több órája, úgyhogy hagyjuk is. Inkább élvezzük, hogy nem félhomályban kell olvasni már ezeket a sorokat.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.