18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

A bíróság nyolc évre súlyosbította a hajdúsági férfi büntetését, aki hagyta meghalni az anyját

bűnügy
2018 október 29., 16:05
comments 90

Az anyja gondozását elmulasztó hajdúsági férfi büntetését hatról nyolc évre súlyosította a debreceni Ítélőtábla hétfőn. Az ítélet jogerős - közölte a táblabíróság szóvivője az MTI-vel.

M. I. P. édesapjával és ágyban fekvő édesanyjával élt együtt Berettyóújfaluban. Éveken át volt segítsége, 2013-tól kezdve viszont rá maradt az idős szülők gondozása. Húsz éve nem volt állandó jövedelme, minden pénzt italra költött, szülei nyugdíját is. Közüzemi tartozást halmozott fel, emiatt a villanyt is kikötötték az ingatlanból. 

A vádlott pénzzé tette a gyámhatóság által kiutalt tüzelőt, eladta a házból a berendezési tárgyakat, még a tűzhelyet is. 

A vádlott csak ritkán és kevés fával gyújtott be, a szülők élelmezéséről nem gondoskodott, néha ugyan bográcsban főzött az udvaron, de a család jórészt kenyéren és tejen élt. A higiénés körülményekkel nem törődött, édesanyját nem mosdatta, pelenkát éveken át nem váltott ki. Az anya testét sok helyen felfekvések, gennyes sebek borították, de nem hívott hozzá segítséget. 

Az asszonyt 2010 után csak egyszer, 2013-ban látta orvos. Négy év alatt mindössze hétszer írtak fel neki vérnyomáscsökkentőt, így a gyógyszereit is csak ritkán szedhette. Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlottnak tudnia kellett, hogy jogszabály kötelezi idős szülei gondozására. Éppen erre hivatkozott maga M. I. P. is, mondván, ezért nem tud munkát vállalni. Ehhez képest többször is magukra hagyta az öregeket a fűtetlen házban. 

Halála előtt három nappal az asszony órákat töltött meztelenül, a hideg földön fekve. A vádlott ezután teljesen magára hagyta, nem adott neki sem enni, sem inni. 

Amikor három napra rá kihívta a mentőt, azt hazudta, hogy édesanyja egy órával korábban lett rosszul. A mentők a sértettet 33,2 fokos testhőmérséklettel, kihűlt, eszméletlen állapotban vitték be a sürgősségi osztályra, ahol pár óra múlva elhunyt.

A férfit különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére, mulasztással elkövetett emberölés, testi sértés bűntettében, valamint sikkasztás és hamis magánokirat felhasználásának vétségében mondta ki bűnösnek elsőfokú ítéletében a Debreceni Törvényszék. Hat év fegyházra ítélte, valamint kötelezte csaknem félmillió forint bűnügyi költség megfizetésére. Az ítélőtábla a büntetést 8 évre súlyosította, egyebekben helyben hagyta az elsőfokú ítéletet. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.