Karl Ove Knausgard, a radikális személyesség prófétája lesz a Könyvfesztivál díszvendége

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Fotó: BERND VON JUTRCZENKA/dpa Picture-Alliance/AFP

Karl Ove Knausgard lesz a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége jövő áprilisban.

Az ötvenéves norvég író legismertebb műve a Harcom című, hatrészes és 3500 oldalas önéletrajzi regénysorozat, amelynek első három kötete Halál, Szerelem és Játék címmel a Magvetőnél jelent meg magyarul. A sorozat a norvég irodalom egyik legkiemelkedőbb teljesítménye: az alig ötmilliós országban több mint 450 000 példányban kelt el, és folyamatosan fordítják két tucat nyelvre. Ahogy a kiadó írja, a könyvek a hatalmas siker mellett megütközést is keltettek, melynek oka egyrészt a regényfolyam provokatív címe volt: a Min Kamp Hitler Mein Kampfjának norvég megfelelője; másrészt az, hogy Knausgard túlságosan is reflektorfénybe helyezte barátai és családtagjai magánéletét, volt feleségét csakúgy, mint a nagyanyját. A kritikák egy visszatérő eleme, hogy nála a hétköznapi élet megdöbbentően aprólékos és egyszerű leírásából születik valami úgy minőség.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál eddigi díszvendégei között szerepeltek már Nobel-díjasok, mint a perui Mario Vargas Llosa, a német Günter Grass és a török Orhan Pamuk, illetve olyan sztárok, mint Jonathan Franzen és Michel Houellebecq. A mélypont alighanem Paulo Coelho volt, míg a közelmúltban voltak kevésbé izgalmas választások, mint például a finn Sofi Oksanen vagy a norvég Jostein Gaarder. Knausgard személyében szerencsére megint olyan alkotó érkezik majd Budapestre, aki az aktuális világirodalmi történések központi szereplője.

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.