Karl Ove Knausgard, a radikális személyesség prófétája lesz a Könyvfesztivál díszvendége

irodalom
2018 október 29., 21:51
comments 49
photo_camera Fotó: BERND VON JUTRCZENKA/dpa Picture-Alliance/AFP

Karl Ove Knausgard lesz a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége jövő áprilisban.

Az ötvenéves norvég író legismertebb műve a Harcom című, hatrészes és 3500 oldalas önéletrajzi regénysorozat, amelynek első három kötete Halál, Szerelem és Játék címmel a Magvetőnél jelent meg magyarul. A sorozat a norvég irodalom egyik legkiemelkedőbb teljesítménye: az alig ötmilliós országban több mint 450 000 példányban kelt el, és folyamatosan fordítják két tucat nyelvre. Ahogy a kiadó írja, a könyvek a hatalmas siker mellett megütközést is keltettek, melynek oka egyrészt a regényfolyam provokatív címe volt: a Min Kamp Hitler Mein Kampfjának norvég megfelelője; másrészt az, hogy Knausgard túlságosan is reflektorfénybe helyezte barátai és családtagjai magánéletét, volt feleségét csakúgy, mint a nagyanyját. A kritikák egy visszatérő eleme, hogy nála a hétköznapi élet megdöbbentően aprólékos és egyszerű leírásából születik valami úgy minőség.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál eddigi díszvendégei között szerepeltek már Nobel-díjasok, mint a perui Mario Vargas Llosa, a német Günter Grass és a török Orhan Pamuk, illetve olyan sztárok, mint Jonathan Franzen és Michel Houellebecq. A mélypont alighanem Paulo Coelho volt, míg a közelmúltban voltak kevésbé izgalmas választások, mint például a finn Sofi Oksanen vagy a norvég Jostein Gaarder. Knausgard személyében szerencsére megint olyan alkotó érkezik majd Budapestre, aki az aktuális világirodalmi történések központi szereplője.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.