Karl Ove Knausgard, a radikális személyesség prófétája lesz a Könyvfesztivál díszvendége

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Fotó: BERND VON JUTRCZENKA/dpa Picture-Alliance/AFP

Karl Ove Knausgard lesz a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége jövő áprilisban.

Az ötvenéves norvég író legismertebb műve a Harcom című, hatrészes és 3500 oldalas önéletrajzi regénysorozat, amelynek első három kötete Halál, Szerelem és Játék címmel a Magvetőnél jelent meg magyarul. A sorozat a norvég irodalom egyik legkiemelkedőbb teljesítménye: az alig ötmilliós országban több mint 450 000 példányban kelt el, és folyamatosan fordítják két tucat nyelvre. Ahogy a kiadó írja, a könyvek a hatalmas siker mellett megütközést is keltettek, melynek oka egyrészt a regényfolyam provokatív címe volt: a Min Kamp Hitler Mein Kampfjának norvég megfelelője; másrészt az, hogy Knausgard túlságosan is reflektorfénybe helyezte barátai és családtagjai magánéletét, volt feleségét csakúgy, mint a nagyanyját. A kritikák egy visszatérő eleme, hogy nála a hétköznapi élet megdöbbentően aprólékos és egyszerű leírásából születik valami úgy minőség.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál eddigi díszvendégei között szerepeltek már Nobel-díjasok, mint a perui Mario Vargas Llosa, a német Günter Grass és a török Orhan Pamuk, illetve olyan sztárok, mint Jonathan Franzen és Michel Houellebecq. A mélypont alighanem Paulo Coelho volt, míg a közelmúltban voltak kevésbé izgalmas választások, mint például a finn Sofi Oksanen vagy a norvég Jostein Gaarder. Knausgard személyében szerencsére megint olyan alkotó érkezik majd Budapestre, aki az aktuális világirodalmi történések központi szereplője.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.