Amerikai muszlimok 120 ezer dollárt gyűjtöttek össze a zsinagógában meggyilkolt emberek családjainak

külföld
2018 október 30., 10:04
comments 135

Két nonprofit muszlim szervezet, a CelebrateMercy és a MPowerChange indított szombaton gyűjtést a pittsburghi zsinagógában meggyilkolt tizenegy ember családjának. Eredetileg 25 ezer dollárt (7,1 millió forintot) akartak összegyűjteni, de ez hat óra alatt összejött, végül három nap alatt 120 ezer dollár folyt be. A videón látható sajtótájékoztató hétfőn történt, amikor a gyűjtés 70 ezer dollárnál járt. 

link Forrás

A CelebrateMercy igazgatója, Tarek El-Messidi elmondása szerint jóval akartak a gonoszra reagálni, hiszen erre tanítja őket iszlám hitük, és így is akartak kiállni a zsidó közösségek mellett, üzenve, hogy nincs helye ilyen fajta gyűlöletnek az Egyesült Államokban, ahogy sehol máshol sem a világban. 

A pittsburghi iszlám központ vezetője, Wasi Mohamed beszélt arról is, hogy ha a zsidó közösségnek bármiféle segítségre lenne szüksége, akár csak abban, hogy egyik tagjuk fél kimenni az utcára, és kísérőre van szükségük, akkor szóljanak, és ott lesznek segíteni. Mint elmondta, ugyanezt a segítséget ajánlották fel nekik a helyi zsidó közösség felől is, amikor Trump megválasztása után megugrott az országban a muszlimok elleni gyűlöletbűncselekmények száma. 

A befolyt támogatást a megtámadott Élet Fája zsinagógával együttműködve fogják majd átadni, azoknak, akiknek a leginkább szüksége lehet rá. A sérültek orvosi ellátása mellett olyan felmerült költségeket fedeznének, mint például a temetkezések. 

A zsinagógában szombaton az antiszemita nézeteit korábban nyíltan vállaló és terjesztő Robert Bowers „halál a zsidókra” kiáltást követően nyitott tűzet, tizenegy embert meggyilkolva. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.