Már tizenegy halott Pittsburghben, antiszemita fanatikus volt az elkövető

Imádkozás a pittsburghi zsinagógában történt támadás után 2018 október 27-énFotó: JEFF SWENSEN/AFP

Az amerikai lapok már egyöntetűen tizenegy áldozatról írnak a szombat délelőtti pittsburghi lövöldözéssel kapcsolatban. Robert Bowers betört a Tree of Life (Az élet fájahitközség zsinagógájába, majd „halál a zsidókra” felkiáltást követően egy AR-15-ös gépkarabéllyal válogatás nélkül lőni kezdett mindenkire.  

Négy rendőr és az elkövető is megsérült a támadásban, összesen hat sérültje van a lövöldözésnek. Bowers a sajtóhírek szerint előbb barikádot emelt maga köré, de miután golyót kapott, feladta magát. 

Robert Bowers 11 embert ölt meg október 27-én Pittsburghben miután betört egy zsinagógába és lövöldözni kezdettFotó: -/AFP

A 46 éves Bowers közösségi profilja alapján fanatikus antiszemita és összeesküvés-hívő, egyes (az alt-right és a szélsőjobb köreiben népszerű Gab közösségi oldalon közzétett) bejegyzései szerint a zsidókat a sátán gyermekeinek tartja, és hisz a zsidó világösszeesküvésben is. A támadás előtt néhány órával, egyik utolsó posztjában kikelt azok ellen a zsidó szervezetek ellen, amelyek menekülteket támogatnak: 

„Megszállókat akarnak az országba telepíteni. Nem ülhetek itt tétlen, miközben lemészárolják az embereiket. Bemegyek.” 

Kritikusa Donald Trump elnöknek is, aki maga is antiszemita támadásnak minősítette a lövöldözést, az izraeli miniszterelnökkel Benjamin Netanyahuval egyetemben. 

Ettől függetlenül rengetegen kritizálták az elmúlt órákban az elnököt, amiért érzéketlenül, közvetetten az áldozatokat hibáztatva reagált a gyilkosságokra, amikor azt vetette fel, hogy ha a zsinagógát fegyveresek védték volna, akkor a mészárlásra nem kerülhetett volna sor. (New York Times)