Trump szerint fegyveres őr kellett volna a zsinagógába, úgy nem történhetett volna meg a pittsburghi mészárlás

külföld
2018 október 27., 16:01
comments 317
photo_camera Fotó: SAUL LOEB/AFP

Az amerikai elnök a déli órákban egy kampányrendezvényre indult az Air Force One fedélzetén, de még felszállás előtt mondott néhány mondatot a szombat délelőtt, egy pittsburghi zsinagógában történt lövöldözésről, amiben tizenegyen meghaltak és többen megsérültek. Donald Trump újságírók előtt arról beszélt, hogy 

a vérengzésnek nem sok köze van a fegyvertartásról szóló szövetségi törvényhez, és ha lett volna egy fegyveres őr a zsinagógában, az meg tudta volna állítani az elkövetőt. 

„Ha lett volna valamiféle védelem a templomban, akkor ez az ember nem tudta volna megtenni azt, amit megtett” - folytatta Trump. 

Az elnök szerint ha törvényi megoldással akarja az Egyesült Államok megelőzni az ilyen eseteket, akkor inkább a halálbüntetésről szóló jogszabályokkal kellene foglalkozni. 

„Aki ilyet tesz, annak halálbüntetés jár. Bárki, aki ártatlan emberekre nyit tüzet egy templomban, a legmagasabb árat kell fizesse azért” - mondta sietve.  

Szombat délelőtt egy férfi tört be a pittsburghi Tree of Life zsidó közösség zsinagógájába, majd „halál a zsidók” kiáltást követően tizenegy embert megölt, többeket megsebesített, mielőtt a rendőrök meglőtték, leszerelték, és őrizetbe vették. 

Trump év elején, a floridai Marjory Stoneman gimnáziumban történt lövöldözés után vetette fel először, hogy a tanároknak is fegyvert kellene viselniük, és akkor meg tudnák akadályozni a hasonló vérengzéseket. (Reuters / CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.