Háromszázan keresik a tengerbe zuhant Boeinget Jakarta mellett

A beszámolók szerint közel háromszázan, köztük több tucat búvár kutat a tengerbe veszett Boeing utasszállító után az indonéz partoknál. A vadonatúj, alig két hónapja üzembe helyezett Boeing 737-MAX hétfőn indult Jakartából a Szumátra mellett fekvő Bangka szigetére 188 emberrel a fedélzetén. Nem sokkal a felszállás után viszont megszakadt a géppel a kapcsolat, a tengerbe zuhant. A Lion Air járatának kapitánya a hírek szerint a levegőbe emelkedés után azonnal engedélyt kért, hogy visszatérhessen a jakartai reptérre egy műszaki meghibásodás miatt, de mielőtt ez megtörténhetett volna, megszakadt vele a rádiós kapcsolat, és az óceánba zuhant. 

Fotó: HANDOUT/AFP

A kutatómentők eddig több zsáknyi személyes tárgyat és emberi maradványt emeltek ki a vízből, ezeket elszállították Jakartába orvosszakértői vizsgálatra és azonosításra. A gép törzsét és két feketedobozát még keresik. A hivatalos utaslista szerint a repülőn 178 felnőtt utas, egy gyerek és két csecsemő utazott, valamint a nyolctagú személyzet. Az utasok között volt az indonéz pénzügyminisztérium húsz alkalmazottja, valamint Andrea Manfredi egykori olasz pályakerékpáros. (MTI/Reuters)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.