Megfertőzte a kormányzati hálózatot az amerikai geológus, aki a munkahelyi laptopján nézett pornót

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Bár a vizsgálati anyag nem nevezte meg USA földtani hivatalának (USGS) gyanúba keveredett alkalmazott nevét, de a történtek alapján nagyon úgy tűnik, hogy Randy Marsh nem csak a South Parkban létezik. 

Randy Marsh

A vizsgálat megállapította, hogy az alkalmazott olyan pornóoldalakat nézegetett a kormányzati hálózaton, amik tele voltak malware-ekkel, vagyis rosszindulatú szoftverekkel. Miután végignézték az alkalmazott böngészési naplóját, kiderült, hogy 9000 különböző pornóoldalt nézett végig, amik közül sok tartalmazott rosszindulatú szoftvereket, ráadásul egy részüket Oroszországból működtették. A programok először a pornót néző alkalmazott gépét fertőzték meg, majd a földtani hivatal egész hálózatát.

Ráadásul a pornóoldalakon szereplő képeket még egy nem engedélyezett USB-eszközre is lementette, amik aztán a  malware-ekkel együtt átkerültek az androidos telefonjára, ami szintén összeköttetésben volt a kormányzati gépekkel. 

A jelentés végül azt javasolta a földtani hivatalnak, hogy szigorítsanak a tiltott oldalakról vezetett feketelistájukon, és rendszeresen ellenőrizzék, milyen oldalakat nézegetnek az alkalmazottaik. És azt se engedjék, hogy ellenőrizetlen USB-eszközöket csatlakoztassanak a kormányzati gépekre. (BBC)