Ausztria kilép az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadási folyamatából

külföld
2018 október 31., 13:54
comments 95

Ausztria kilép az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadásának folyamatából, mert a bécsi kormány álláspontja szerint a tervezet elmossa a törvényes és az illegális bevándorlás közötti különbséget – közölte az osztrák jobboldali kormány.

„Ausztria nem csatlakozik az ENSZ migrációs egyezményéhez” – közölte Sebastian Kurz osztrák kancellár. „A szerződés több pontját élesen bíráljuk, nevezetesen azt, hogy összemossa a védelmet kérőket a megélhetési bevándorlókkal” – írta a kancellár, akinek az álláspontja szerint a Földközi-tengerből kimentett bevándorlókat nem kellene egyenesen Európába szállítani.

Ausztria a 2015-ös menekültváltság idején a lakossága 1 százalékával megegyező számú bevándorlót fogadott be. 2015-ben több mint 1 millióan utaztak Európába, többségükben a háború és a szegénység elől menekültek a Közel-Keletről, Afrikából és máshonnan. A menekültválság volt a tavalyi osztrák parlamenti választás fő témája, és ez segítette hatalomba a menekültáradat megismétlődésének megakadályozását ígérő Sebastian Kurzot, a jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusát. Az ÖVP a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) kormányoz együtt.

photo_camera Fotó: Ronald Zak/AP

Ausztria nem küld követet a szerződés aláírására, és távol marad az ENSZ-közgyűlésében jövőre tartandó szavazástól is a határozat tervezete szerint, amit a kormány várhatóan szerdán hagy jóvá, majd a kormányfő kabinetje nyilvánosságra hoz.

A néppárti Sebastian Kurz és a szélsőjobb szabadságpárti Heinz-Christian Strache (FPÖ) alkancellár korábban is kifogásolta a megállapodást, mondván, hogy az korlátozza az ország szuverenitását.

A német kormány szerint sajnálatos, hogy Ausztria kilép az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadásának folyamatából, hiszen a tervezett megállapodás éppen az illegális migráció visszaszorítására irányul, és nem érinti a világszervezet tagállamainak nemzeti szuverenitását. Berlinben a kormányszóvivői tájékoztatón Rainer Breul, a külügyminisztérium szóvivője kérdésre válaszolva azt mondta: a megállapodás „szükséges és fontos ahhoz, hogy rendezett mederbe tereljük a migrációt”, ezért sajnálatos, hogy nem kívánják aláírni „különböző országok”, amik között Németországgal „szoros partneri” kapcsolatban lévő államok is vannak.

A német kormány továbbra is a megállapodás elfogadására és végrehajtására biztatja a nemzetközi közösség tagjait. Steffen Seibert kormányszóvivő szerint nem szabad megfeledkezni arról, hogy a tervezett megállapodás nem nemzetközi jogi szerződés, nem teremt jogi kötelezettségeket az aláíró országoknak, és „kimondottan nem érinti a nemzeti szuverenitást”.

A megállapodás a német kormány szerint mégis hasznos, mert az összes csatlakozó ország elé azt a célt helyezi, hogy együtt találjanak megoldásokat a migrációra, ami közös ügy, „globális jelenség”. Azért is hasznos, mert konkrét célokat is megjelöl, a biztonságos, rendezett, legális migrációról szól, „és nem az illegális migrációról, sőt, vezérlő elve kifejezetten az illegális migráció visszaszorítása, ami megegyezik a német szövetségi kormány évek óta követett politikájával” – mondta Seibert.

A világszervezet 193 országa 2016 szeptemberében egyezett meg a nem kötelező érvényű migrációs csomag elfogadásáról, aminek a célja a bevándorlás biztonságossá és legálissá tétele. Olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a bevándorlók védelme, integrálásásuk új országukba, illetve a saját országukba való visszajuttatásuk.

Az USA Donald Trump elnökké választása után már nem vett részt a folyamatban, a magyar kormány pedig júliusban jelentette be, hogy kilép belőle. Lengyelország szintén hasonló lépést fontolgat.

Az ENSZ-dokumentumot decemberben írják alá Marokkóban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.