Egy évtized alatt rosszabb lett a sebészhallgatók kézügyessége az okostelefonok terjedése miatt

2018 november 1., csütörtök 7:27
154

Az Imperial College London sebészprofesszora, Roger Kneebone beszélt arról a BBC beszámolója szerint, hogy az elmúlt évtizedben érezhetően romlott az általa tanított orvostanhallgatók kézügyessége. 

Mint mondta, nem csak őt, de kollégáit is aggasztja, hogy egy évtizeddel ezelőtt még biztosak lehettek benne, hogy az iskolát befejező hallgatók rendelkeznek bizonyos alapvető gyakorlati képességekkel, de ma már nem ez a helyzet: miközben van egy rakás diákjuk, akiknek nagyon jó pontszámaik vannak és remekül tanulnak, de a taktilis tudás területén alapvető hiányosságaik akadnak. 

Fotó: HAMZA AL-AJWEH/AFP

Ez pedig a sebészeknél komoly probléma, hiszen náluk a nagyon komoly orvosi tudás alapvető kézügyeséggel kell párosuljon. 

Szakértők szerint a kézügyesség visszaszorulásáért alapvetően az életmódunk megváltozása a felelős: egyre több időt töltünk monitorok előtt, illetve mobiltelefonunkkal a kezünkben, ezek pedig csak bizonyos fajta kézmozgásoknak kedveznek, vannak izmok, melyek alig mozdulnak meg ilyenkor. A sok telefontartás kihat a kézfejünk, az ujjaink és a könyökünk működésére is. 

Kneebone szerint a mai diákok érezhetően kevésbé magabiztosak és kompetensek, ha kezeik használatáról van szó. Szerinte az egyik megoldás az lehetne, ha az iskolákban nagyobb hangsúlyt fektetének a kézügyességre és a kreativitás e anyagi formáira.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt