Évtizedek óta nem érkezett annyi amerikai lőszer Európába, mint idén októberben

külföld
2018 november 01., 11:36
comments 181

Október közepén akkora méretű amerikai lőszerszállítmány érkezett Európába, melyre már hosszú évek óta nem volt példa: a nagyjából száz konténernyi lőszert a német Ramstein légi támasztpontra szállították. Biztonsági okokból a szállítmány pontos összetételét nem hozták nyilvánosságra. 

A Németországba megérkezett szállítmány egy részlete
photo_camera A Németországba megérkezett szállítmány egy részlete

Az Európában állomásozó amerikai csapatok vezetői is csak annyit árultak el, hogy a XXI. században ekkora léptékű amerikai szállítmány még nem érkezett a kontinensre, utoljára 1999-ben, a Jugoszlávia ellen indított támadások idején érkezett ehhez mérhető lőszerszállítmány. 

Az amerikai katonai vezetők szerint a most érkezett lőszerrel többek között a NATO elrettentésre épülő projektjeit támogatják majd: Washington 2014-ben, a Krím elfoglalása után hívta életre az Oroszországot elrettenteni hivatott programját, az European Deterrence Initiative nevű kezdeményezést, és ennek része, hogy az amerikaiak lőszert, üzemanyagot és felszereléseket táraznak be az európai kontiensen. 

De az európai állomásokról oldhatják meg az Európán kívüli amerikai katonai beavatkozásoknál szükséges lőszerutánpótlás biztosítását is, például az afrikai misszók esetében. (Airforce Time)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.