Macron a nacionalizmus leprájától félti Európát

külföld
2018 november 01., 13:29
comments 171

Emmanuel Macron francia államfő "tisztánlátásra" és "ellenállásra" szólított fel a "nacionalista lepra" erősödésével szemben, amely miatt a jelenlegi európai politikai helyzet őt a két világháború közötti időszakra emlékezteti.

"A félelmek, a nacionalista befelé fordulás és a gazdasági válság következményei miatt megosztott Európában szinte módszeresen látjuk megjelenni mindazt, ami az első világháború utáni Európa életét meghatározta az 1929-es válságig" - mondta a francia elnök az Ouest-France című francia regionális lapban csütörtökön megjelent interjúban. "Józanul, tisztán kell látni, tudni, hogyan tudunk ellenállni demokratikus és köztársasági erőt képviselve" - tette hozzá.  

Emmanuel Macron - az első világháborút lezáró fegyverszünet századik évfordulóján, november 11-én Párizsban, csaknem hatvan állam- és kormányfő részvételével rendezendő ünnepség előtt - vasárnaptól egy héten át 11 kelet- és észak-franciaországi megyében végiglátogatja a legfontosabb első világháborús emlékhelyeket. 

A körút során a köztársasági elnök saját bevallása szerint nem egyszerűen szembe akar nézni a történelemmel. "A megemlékezésen túl szeretném megérteni ennek a történetnek a tanulságait. Ez ünnepi, emlékezési és a jövőnek szóló üzenet" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy "szuverénebb és multilaterálisabb Európára" van szükség.  

"Európa veszéllyel néz szembe: a nacionalista lepra miatti szétesés és a külső hatalmak közti hánykolódás veszélyével. Azaz azzal a veszéllyel, hogy elveszti szuverenitását. Ami azt jelenti, hogy biztonsága az amerikai döntésektől és azok változásaitól függ, Kína egyre inkább jelen van az alapvető infrastruktúráiban, Oroszországot időnként megkísérti a manipulálás, a nagy pénzügyi érdekek és a piacok pedig sokszor nagyobb helyet foglalnak el, mint amit az államok képesek betölteni" - mondta a francia elnök.

Bár az MTI összefoglalójába nem fért bele, de a francia összefoglalókból látni, Macron az interjújában külön kitért Magyarország és Lengyelország nacionalista kormányaira, mint példákra az általa elmondottakhoz. (MTI, RFI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.