Eltűnt egy kis japán sziget, a parti őrség hajói keresik

külföld
2018 november 02., 12:49
comments 158

A japán parti őrség hajói kutatnak az Ohotszki-tengeren az Eszanbe Hanakita Kodzsima nevű sziget után, ugyanis az váratlanul eltűnt. A Eszanbe Hanakita Kodzsima egyike annak a 158 lakatlan szigetnek, amiket a japán kormány négy éve nevezett meg annak érdekében, hogy világosan meghatározza az Oroszországgal közös tengeri határ vonalát. Ez a határvita nincs lezárva, ez az oka annak is, hogy Oroszország és Japán egymással szemben még mindig nem írták alá a II. világháborút lezáró békeszerződést sem.

A nemzetközi jogban csak az a képződmény minősül szigetnek, ami a tengerszint fölé emelkedik, és ha az Eszanbe Hanakita Kodzsima nem sziget többé, akkor Japán felségvizei is zsugorodtak. Persze a sziget eddig is nagyon kicsi volt, annyira kicsi, hogy a legközelebbi halászfaluban, ami alig 500 méternyire volt a szigetecskétől, észre sem vették az eltűnését.

Helyettük egy író vette észre, hogy eltűnt a sziget, ő éppen ezekről a szigetekről akart könyvet írni, ezért látogatta volna meg az Eszanbe Hanakita Kodzsima. Mikor nem találta, szólt erről a helyi halászati hatóságnak.

A parti őrség, ami most hajókkal keresi a szigetet, utoljára 30 éve végzett méréseket a szigetecskén, akkor az 140 centivel emelkedett ki a tengerből. Szakértők szerint a zord időjárás, a szél és a hó együttes hatása, valamint a tengerszint emelkedése lehet a felelős a sziget eltűnéséért. Eszerint tehát a sziget már valószínűleg akkor sem létezett, mikor a japán kormány felsorolta azt az oroszoknak a határ kijelölése érdekében. (Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.