Papp Lajos szívsebész felavatta Wass Albert szobrát Aszódon

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell
Papp Lajos szívsebészprofesszor (j) leleplezi Wass Albert mellszobrát Aszódon 2018. november 3-án, az erdélyi magyar író és költő születése 110. évfordulójának évében. Balra Vécsey László fideszes országgyűlési képviselő.Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Születésének 110. évfordulója alkalmából felavatták Wass Albert erdélyi születésű író mellszobrát szombaton a Pest megyei Aszódon.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára az ünnepségen az író munkásságát méltatva kiemelte: műveinek többsége a feltétel nélküli hazaszeretetről szól. Wass Albert az amerikai számkivetettségben is rendíthetetlenül igazi patrióta volt, és a távolból is küzdött a ceausescui elnyomó hatalom ellen, ezért több alkalommal merényletet is megkíséreltek ellene – mondta.

A mellszobor Babusa János szobrászművész alkotása. Millisits Máté művészettörténész Wass Albert Üzenet haza című versének refrénjére („a kő marad”) utalva azt mondta: a sziklaformájú kőtömbön álló kőszobor az író állhatatosságát szimbolizálja. Azt mondta, vannak, akik megkérdőjelezik Wass Albert írói értékeit, de mivel sokan olvassák a műveit, az egyik legnépszerűbb íróként tartják számon.

Wass Albert leleplezett mellszobra Aszódon 2018. november 3-án, az erdélyi magyar író és költő születése 110. évfordulójának évében.Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Wass Albertnek eddig kb. 230 helyen állítottak szobrot vagy domborművet. (MTI)