Manfred Weber lezárná az uniós csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal

külföld
2018 november 04., 13:17
comments 92

A jövő héten dőlhet el, hogy Manfred Weber lesz-e az Európai Néppárt hivatalos jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára a májusi EP-választásokon. Weber a Bild am Sonntagnak most arról beszélt, hogy bizottsági elnökként végre lezárná a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal.

Törökország a formális csatlakozási kérelmét az Európai Közösséghez még 1987-ben adta be, amit hivatalosan csak 1999-ben ismertek el, azóta tagjelöltnek számít. A tényleges csatlakozási tárgyalások 2005-ben kezdődtek meg, de a 35 megvitatandó fejezet közül azóta is csak 16-ot fejezetet sikerült megnyitni, és ezek közül mindössze egyet tudtak lezárni - a tudományos és kutatási fejezetet.

Weber szerint világossá kell tenni, hogy a teljes jogú tagság elérése nem fog menni, de ugyanakkor egy szoros partnerséget kell kialakítani Törökország és Európa között. (SZ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.