Új-Kaledónia nem akar leválni Franciaországról

külföld
2018 november 04., 12:21
comments 168

A függetlenség elutasítása várható a Franciaországhoz tartozó, csendes-óceáni Új-Kaledónián vasárnap megrendezett népszavazáson, ugyanis a szavazatok kétharmadának összeszámlálása alapján a nemek aránya 59,5 százalék. Pedig részvételi arány nagyon magas, 80,7 százalékos volt.

Emmanuel Macron francia elnök az új-kaledóniai Wadrillán 2018. május 5-én.
photo_camera Emmanuel Macron Wadrillán Fotó: Ludovic Marin/AFP

A 270 ezer lakosú szigetcsoporton a függetlenséget leginkább az őslakos kanak népcsoport támogatja, amely már több mint három évtizede várt a népszavazásra. De ők csak a szigetcsoport lakosságának 39,1 százalékát teszik ki. Ugyanakkor az európai származású lakosok között erős a francia nacionalizmus. Májusban Macron elnök is ellátogatott a szigetcsoportra, és arról beszélt, hogy Új-Kaledónia nélkül Franciaország kevésbé lenne szép.

A népszavazást még évtizedekkel ezelőtt ígérték meg a kanakoknak, miután a szeparatisták vérengzésbe kezdtek. 2022-ig még két hasonló szavazást tarthatnak. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.