Új-Kaledóniában népszavazást tartanak arról, hogy elszakadjanak-e Franciaországtól

külföld
2018 november 04., 05:36
comments 171

A Csendes-óceán délnyugati részén található Új-Kaledóniában népszavazást tartanak arról, hogy a szigetcsoport elszakadjon-e Franciaországtól. A népszavazást még évtizedekkel ezelőtt ígérték meg a kanakoknak, miután a szeparatisták vérengzésbe kezdtek.

photo_camera Fotó: THEO ROUBY/AFP

A függetlenségpártiak arra szólították fel a választókat, hogy dobják le magukról a gyarmatosító párizsi hatóságok bilincseit. Ugyanakkor az előzetes felmérések inkább azt mutatták, hogy a többség nem támogatja a függetlenséget. Közel 175 ezer ember jogosult a szavazásra, de ennek felét sem teszik ki a kanakok. A szigeteken élő európai származású lakosok között pedig erős a francia nacionalizmus, de még a kanakok egy része sem támogatja az elszakadást.

Franciaország évi 1,3 milliárd euróval támogatja a szigeteket, ugyanakkor a francia elektronikai ipar számára az új-kaledóniai nikkel is nagyon fontos. Amikor Emmanuel Macron májusban a szigeteken járt azt mondta, Franciaország kevésbé lenne szép Új-Kaledónia nélkül. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.