Új-Kaledóniában népszavazást tartanak arról, hogy elszakadjanak-e Franciaországtól

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Csendes-óceán délnyugati részén található Új-Kaledóniában népszavazást tartanak arról, hogy a szigetcsoport elszakadjon-e Franciaországtól. A népszavazást még évtizedekkel ezelőtt ígérték meg a kanakoknak, miután a szeparatisták vérengzésbe kezdtek.

Fotó: THEO ROUBY/AFP

A függetlenségpártiak arra szólították fel a választókat, hogy dobják le magukról a gyarmatosító párizsi hatóságok bilincseit. Ugyanakkor az előzetes felmérések inkább azt mutatták, hogy a többség nem támogatja a függetlenséget. Közel 175 ezer ember jogosult a szavazásra, de ennek felét sem teszik ki a kanakok. A szigeteken élő európai származású lakosok között pedig erős a francia nacionalizmus, de még a kanakok egy része sem támogatja az elszakadást.

Franciaország évi 1,3 milliárd euróval támogatja a szigeteket, ugyanakkor a francia elektronikai ipar számára az új-kaledóniai nikkel is nagyon fontos. Amikor Emmanuel Macron májusban a szigeteken járt azt mondta, Franciaország kevésbé lenne szép Új-Kaledónia nélkül. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.