A bíróság DNS-tesztre kötelezte II. Albert volt belga királyt

Több 444 videó?
Szeretném

DNS-vizsgálat elvégzésére kötelezte a bíróság II. Albert volt belga királyt egy apasági perben, amit Delphine Boel indított ellene, mivel az egykori uralkodó házasságon kívül született gyerekének mondja magát.

A felperes ügyvédje szerint az ügyben eljáró bíróság elrendelte, hogy a korábbi belga király 3 hónapon belül alávesse magát apasági tesztnek. II. Albert bejelentette, hogy fellebbezést nyújt be a döntés ellen, kikérve a semmítőszék véleményét.

Delphine Boel több mint egy évtizede küzd azért, hogy jogi úton megállapíttassa, tényleg II. Albert a vér szerinti apja. Az 50 éves nő korábban azt mondta: nem pénzt vagy rangot akar, csak bizonyosságot.

Balra Delphine Boel belga művész 2018. április 26-án, jobbra II. Albert volt belga király 2013. július 3-án.Fotó: Eric Lalmand/Belga/AFP

II. Albert korábban félig-meddig beismerte, hogy az 1960-as évek végén (Delphine Boel születése előtt) viszonya volt valakivel. A király 1999-es karácsonyi üdvözletében azt mondta, hogy több mint 30 évvel korábban a házassága komoly válságba került, amin sikerült túljutniuk.

A belga alkotmány értelmében a király személye sérthetetlen, érinthetetlen, nemcsak büntetőjogi, hanem polgári jogi értelemben is: vele szemben semmilyen eljárás nem indítható, szó szerint a törvények fölött áll. Ez a mentelmi jog viszont csak addig illeti meg, amíg ő az uralkodó, márpedig a jelenleg 84 éves II. Albert egészségi okok miatt 2013-ban lemondott a trónról a legidősebb fia, Fülöp javára. (MTI, Le Monde)