100 éve kipusztult növényből készítettek parfümöt

Hibiscadelphus wilderianus egy Maui erdejeiben őshonos hibiszkuszvirág volt, ami jelenlegi ismereteink szerint 1910-re végleg eltűnt a Föld színéről. 

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy az illatából ne lehetne parfümöt gyártani: pont erre vállalkozott a bostoni Ginkgo Bioworks. A tervek szerint februárban már polcokra is kerülhet a fenyőillatra emlékeztető parfüm. 

Az illatrekonstrukciós projekt mögött a Ginkgo biotechnikusa, Christina Agapakis állt, aki a Harvard növénytani intézetében talált egy szárított, összenyomott példányt. Agapakis csapatának engedélyezték, hogy egy apró mintát vegyenek a préselt növényből, melyből aztán sikerült dekódolni a hibiszkus DNS-ét, majd pedig ezt a DNS-mintát összeeresztették jelenleg is élő növények DNS-ével, és így szintetizáltak egy hibrid növényt, melyből aztán illóolajat (terpént) nyertek ki, amit parfümmé alakítottak. 

A tervek szerint a különleges parfüm Párizsban debütál februárban, onnan pedig New Yorkba viszik majd tovább. (IEEE)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.