100 éve kipusztult növényből készítettek parfümöt

Hibiscadelphus wilderianus egy Maui erdejeiben őshonos hibiszkuszvirág volt, ami jelenlegi ismereteink szerint 1910-re végleg eltűnt a Föld színéről. 

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy az illatából ne lehetne parfümöt gyártani: pont erre vállalkozott a bostoni Ginkgo Bioworks. A tervek szerint februárban már polcokra is kerülhet a fenyőillatra emlékeztető parfüm. 

Az illatrekonstrukciós projekt mögött a Ginkgo biotechnikusa, Christina Agapakis állt, aki a Harvard növénytani intézetében talált egy szárított, összenyomott példányt. Agapakis csapatának engedélyezték, hogy egy apró mintát vegyenek a préselt növényből, melyből aztán sikerült dekódolni a hibiszkus DNS-ét, majd pedig ezt a DNS-mintát összeeresztették jelenleg is élő növények DNS-ével, és így szintetizáltak egy hibrid növényt, melyből aztán illóolajat (terpént) nyertek ki, amit parfümmé alakítottak. 

A tervek szerint a különleges parfüm Párizsban debütál februárban, onnan pedig New Yorkba viszik majd tovább. (IEEE)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.