Az Európai Bíróság szerint akkor is járhat kompenzáció a ki nem vett szabadnapokért, ha a munkavállaló közben meghalt

jog
2018 november 07., 06:15

Az Európai Bíróság (ECJ) keddi döntése értelmében az emberek nem veszíthetik el a jogukat, hogy kompenzálják őket a ki nem használt szabadnapokért. Akkor sem, ha meg sem próbálták kivenni azokat vagy ha közben meghaltak. 

A bíróság négy németországi esetet vizsgálva hozott döntést, mely után a jövőben nagyobb mozgástere lehet az alkalmazottaknak, illetve hozzátartozóiknak. Igaz, a bíróság döntésébe több fontos megkötés is került. 

Mint a DW összefoglalta, a bíróság döntése értelmében

  • a munkavállalók nem veszíthetik el automatikusan a szabadnapjaikat, illetve az azután járó kárpótlást, csak azért, mert nem vették ki azokat a napokat 
  • ugyanakkor egy munkavállaló elveszítheti ezt a jogát, ha a munkaadó tudja bizonyítani, hogy elegendő lehetősége volt az alkalmazottnak a szabadsága kivételére
  • ezek a rendelkezések elsősorban azokra a munkavállalókra vonatkoznak, kiknek lejárt vagy megszűnt a munkaszerződése.
  • a bíróság szerint ugyanakkor ezt a mostani döntést nem lehet úgy értelmezni, mint egy bátorítást a munkavállalóknak, hogy ne vegyék ki a szabadnapjaikat, hogy aztán a szerződésük végén megillesse őket a kompenzáció. Ez ugyanis a bíróság szerint nem fér össze az uniós törvényekkel
  • egy másik esetben pedig a bíróság kimondta, hogy egy munkavállaló joga a fizetett szabadsághoz nem szűnik meg, ha az illető meghal: a családtagoknak és örökösöknek is járhat kompenzáció a ki nem vett szabadnapokért. 

Az ECJ elé két olyan ügy is került a közelmúltban, amikor meghalt személyek családtagjai pereltek az elhunyt beragadt szabadnapjai miatt. Mindkét esetben két német feleség kért így kártérítést elhunyt férjük ki nem vett szabadsága után. A német bíróság pedig az ügyben az európai bírósághoz fordult, mivel a német jog szerint nem járna a nőknek a kompenzáció. 

Az ECJ iránymutatása után most az ügyek visszakerülnek a német bíróságok elé, melyek majd kimondják a végső szót. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.