Az Európai Bíróság szerint akkor is járhat kompenzáció a ki nem vett szabadnapokért, ha a munkavállaló közben meghalt

Az Európai Bíróság (ECJ) keddi döntése értelmében az emberek nem veszíthetik el a jogukat, hogy kompenzálják őket a ki nem használt szabadnapokért. Akkor sem, ha meg sem próbálták kivenni azokat vagy ha közben meghaltak. 

A bíróság négy németországi esetet vizsgálva hozott döntést, mely után a jövőben nagyobb mozgástere lehet az alkalmazottaknak, illetve hozzátartozóiknak. Igaz, a bíróság döntésébe több fontos megkötés is került. 

Mint a DW összefoglalta, a bíróság döntése értelmében

  • a munkavállalók nem veszíthetik el automatikusan a szabadnapjaikat, illetve az azután járó kárpótlást, csak azért, mert nem vették ki azokat a napokat 
  • ugyanakkor egy munkavállaló elveszítheti ezt a jogát, ha a munkaadó tudja bizonyítani, hogy elegendő lehetősége volt az alkalmazottnak a szabadsága kivételére
  • ezek a rendelkezések elsősorban azokra a munkavállalókra vonatkoznak, kiknek lejárt vagy megszűnt a munkaszerződése.
  • a bíróság szerint ugyanakkor ezt a mostani döntést nem lehet úgy értelmezni, mint egy bátorítást a munkavállalóknak, hogy ne vegyék ki a szabadnapjaikat, hogy aztán a szerződésük végén megillesse őket a kompenzáció. Ez ugyanis a bíróság szerint nem fér össze az uniós törvényekkel
  • egy másik esetben pedig a bíróság kimondta, hogy egy munkavállaló joga a fizetett szabadsághoz nem szűnik meg, ha az illető meghal: a családtagoknak és örökösöknek is járhat kompenzáció a ki nem vett szabadnapokért. 

Az ECJ elé két olyan ügy is került a közelmúltban, amikor meghalt személyek családtagjai pereltek az elhunyt beragadt szabadnapjai miatt. Mindkét esetben két német feleség kért így kártérítést elhunyt férjük ki nem vett szabadsága után. A német bíróság pedig az ügyben az európai bírósághoz fordult, mivel a német jog szerint nem járna a nőknek a kompenzáció. 

Az ECJ iránymutatása után most az ügyek visszakerülnek a német bíróságok elé, melyek majd kimondják a végső szót. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.