Kövér László: Kolumbia és Magyarország kapcsolata a déli nyitás sikertörténete

politika
2018 november 07., 06:30
comments 95

Kolumbia és Magyarország kapcsolatainak alakulását a déli nyitás sikertörténeteként jellemezte Kövér László, az Országgyűlés elnöke Bogotában – közölte a dél-amerikai látogatáson járó házelnök sajtóirodája az MTI-vel.

A 2010-ben meghirdetett déli nyitás politikájával összhangban a kétoldalú kapcsolatok építése mellett Magyarország célja az egész latin-amerikai térséggel továbbfejleszteni a diplomáciai, a gazdasági, a kulturális és az oktatási együttműködést, ezt szolgálja a parlamenti küldöttség három Andokbeli országot (Kolumbiát, Ecuadort és Perut) érintő hivatalos látogatása; ebben a folyamatban kiemelt partnerként kezeljük Kolumbiát – mondta Kövér László az Enríque Macías Tovarral, a kolumbiai kongresszus és a szenátus elnökével folytatott megbeszélésén Bogotában.

Enríque Macías Tovar, a kolumbiai szenátus elnöke fogadja Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét Bogotában 2018. november 6-án.
photo_camera Enríque Macías Tovar, a kolumbiai szenátus elnöke fogadja Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét Bogotában 2018. november 6-án. Fotó: Az Országgyűlés Sajtóirodája/MTI/MTVA

Kolumbia stabil és lendületesen fejlődő ország, belső fegyveres konfliktusának lezárása után hatalmas potenciállal és szerteágazó lehetőségekkel bír. Az utóbbi évek magyar külpolitikájának egyik prioritása a latin-amerikai kapcsolatok újjáélesztése, amik háttérbe szorultak az 1990-es és a 2000-es években – áll a közleményben.

Kövér László felidézte, hogy Magyarország bogotái nagykövetségének 2017. októberi újranyitása után rövid időn belül Kolumbia is újranyitotta a képviseletét Budapesten, ami érdemben hozzájárult az élénkülő politikai, kulturális, oktatási, technológiai és gazdasági kapcsolatok további látványos fejlődéséhez.

2017-ben a latin-amerikai exportunk több mint 34 százalékkal nőtt, Kolumbia Magyarország 5. kereskedelmi partnerévé vált a latin-amerikai térségben. A magyar állami ösztöndíjas kolumbiai hallgatók száma kimeríti a felajánlott keretet, amit a nagy érdeklődésre való tekintettel a következő tanévtől megdupláznánk: 40 ottani fiatal számára megteremtve ezt a lehetőséget – mondta Kövér a közlemény szerint.

Enríque Macías Tovar megköszönte ezt a lehetőséget, és megerősítette az oktatási kapcsolatok fejlesztésének fontosságát. A parlamenti diplomáciáról azt mondta: ez fontos összetevője lehet az országaink közötti kapcsolatoknak, szerepe a jövőben felértékelődni látszik, például az olyan globális kihívások esetében, mint a klímaváltozás, a migráció vagy a drogellenes harc.

Bartos Mónika fideszes képviselő, a magyar–latin-amerikai baráti tagozat elnöke azt mondta: a testület kész elősegíteni a képviselők közötti párbeszédet, kész az országainkat érintő kérdések megvitatására, és közös állásfoglalás kialakítására a különböző nemzetközi fórumokon.

Enríque Macías Tovar azt mondta, a kolumbiai kongresszusban hamarosan megalakul a kolumbiai-magyar baráti tagozat.

Kövér László találkozott a kolumbiai képviselőház első alelnökével, Atilano Alonso Giraldóval, és fogadta őt a Kolumbiai Köztársaság alelnöke, Marta Lucia Ramírez. A Carlos Holmes Trujillo külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén szó volt a kolumbiai polgárháborút lezáró békefolyamat megvalósításáról és a venezuelai menekültválság kezeléséről. A miniszter megköszönte a támogatást, amit Magyarország humanitárius segélyként ajánlott fel Kolumbiának, és felkérte Kövér Lászlót, hogy hazánk támogassa az ENSZ-ben, az EU-ban és a nemzetközi fórumokon a már több mint 1 millió venezuelai menekült helyzetének rendezését célzó erőfeszítéseket, a humanitárius katasztrófával fenyegető konfliktus megoldását – közölte a sajtóiroda. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.