Sok fideszes is elhiszi, hogy Orbán Grazba jár kezelésre és zsarolják az oroszok

politika
2018 november 07., 17:20

Idén szeptemberben a Political Capital megbízásából a Medián 1200 ember megkérdezésével mérte fel, hogy mennyire elterjedtek itthon az összeesküvés-elméletek, és melyik politikai tábor vagy társadalmi csoport veszi be leginkább ezeket. 

Milliárdokba került, de Soros lett a legnépszerűbb

A kutatásból jól látszik, hogy nem maradtak hatástalanok a kormányzat kampányai, hiszen az egyik legnépszerűbb összeesküvés-elméletté vált, hogy 

Soros György menekülteket akar Európába szállítani.  

A megkérdezettek 51 százaléka értett egyet ezzel az állítással, és csak 21 százalék gondolta az ellenkezőjét. Nem meglepő módon a kormánypárt támogatói azok, akik a leginkább azonosulnak a kijelentéssel. A fideszesek közül csak 10 százalék nem hiszi el, hogy Soros hozza a menekülteket. 

A jobboldali ellenzéki pártok, vagyis a Jobbik és a Toroczkai-féle Mi Hazánk szavazóinak fele értett egyet az állítással. Ugyanakkor a balközép ellenzék szavazóit rendesen megosztja a kérdés: 35 százalékuk nem ért egyet, ugyanakkor 39 százalék egyetért. Azaz még ebben a körben is meglepően elfogadott a kormány sokat sulykolt üzenete. 

A Political Capital megállapította azt is, hogy a  Soros Györggyel kapcsolatos összeesküvés-elméletek leginkább a muszlimellenes, a nyugatkritikus és antiszemita nézetekkel függnek össze. 

Majdnem ugyanilyen népszerű konteó a magyarok között az is, hogy 

a bankok eladósítással akarnak leigázni minket.

A megkérdezettek szintén 51 százaléka értett egyet a kijelentéssel. Ugyanakkor itt már leginkább a Jobbik és a Mi Hazánk szavazói tudtak a leginkább azonosulni az elmélettel.

Már majdnem ugyanannyira félnek a muszlimoktól, mint a zsidóktól 

Ugyanakkor hiába jöttek be újabb ellenségképek, a jól bejáratott antiszemita elméletek is tartják magukat. Az ezekkel egyetértők aránya minden esetben erősen meghaladta az egyet nem értőkét.

Majdnem minden második megkérdezett egyet tudott érteni azzal, hogy a zsidók döntő szerepre akarnak szert tenni a nemzetközi pénzügyi intézményekben. Szintén sokan látják úgy, hogy a zsidók ki akarják terjeszteni befolyásukat a világgazdaságban.

A megkérdezettek 16 százaléka gond nélkül azonosulni tudott az antiszemita kijelentésekkel, és csak és csak 7 százalék tartotta baromságnak az összeset.  

photo_camera Antiszemita elméletek elfogadottsága Fotó: Political Capital: Összeesküvés-elméletek, álhírek, babonák a magyar közvéleményben

Megint a Jobbik és a Mi Hazánk támogatói voltak azok, akiknél a legerősebb az  összeesküvéses antiszemitizmus: 27 százalékuk erősen antiszemita, és csak 4 százalékuk utasítja el teljesen a zsidó összeesküvés-elméleteket. A kormánypárti szavazók nagyjából az átlagot hozták, 18 százalékuk volt full antiszemita, és 6 százalékuk utasította el teljesen a zsidó összeesküvésről szóló kijelentéseket. 

Viszont a balközép ellenzéki pártok táborában az átlagnál kevesebben hiszik el ezeket, itt a konspiratív antiszemiták aránya 14 százalék, míg az antiszemita összeesküvés-elméleteket elutasítók aránya 8 százalék.

De mivel egyszerre több csoporttól is lehet félni, a Political Capital megvizsgálta azt is, hogy a muszlimellenesség mennyire erősödött fel. Ráadásul az utóbbi években a kormányzati üzenetek is ráerősítettek erre.

Itt a megkérdezettek 48 százaléka egyetértett azzal, hogy a muszlimok lopakodva ránk akarják erőltetni a kultúrájukat. 45 százalékuk szerint pedig a muszlim vezetőknek titkos tervük van arra, hogy elfoglalják Európát és arab kontinenst csináljanak belőle.

Az egyet nem értők aránya egyik kérdés esetében sem érte el a 25 százalékot. A billegők, semleges állásponton lévők aránya ugyanakkor 24 százalékos volt. 

Akik a legjobban tartanak a lopakodó muszlim inváziótól általában férfiak, szakmunkás végzettségűek, fizikai munkát végeznek, 30-50 évesek vagy a 60 felettiek.

A Fidesz szavazói muszlimellenességben már alig maradnak el a Jobbik és a Mi Hazánk táborától: míg a jobboldali ellenzéknél 69 százalék gyanít valamilyen muszlim konspirációt a háttérben, a kormánypártiaknál ez 67 százalék. 

A balközép pártok szimpatizánsaira jellemző a legkevésbé a muszlimellenes konteók elfogadása. Az ő támogatóiknak csak 55 százaléka értett egyet a muszlimellenes állításokkal. 

Az életkor csak a muszlimellenes, az antiszemita és az ártalmakkal foglalkozó összeesküvés-elméletek elfogadottságára van hatással. A két idegenellenes skála átlagos értékei hasonló eloszlást mutatnak a korcsoportokban. Legkevésbé a 30 évnél fiatalabbakra, aztán az 50-59 évesekre jellemző ez a két attitűd.

Az iskolai végzettség döntően befolyásolja, hogy valaki mennyire vevő az idegenellenes összeesküvés-elméletekre. A szakmunkások leginkább nyitottak az antiszemita és a muszlimellenes konteókra. A legkevésbé a felsőfokú és az alapfokú végzettségűek hisznek ezekben az elméletekben. 

A muszlimellenes, az antiszemita és a nyugatellenes elméletek iránt a kormánypárti és a jobboldali ellenzéki szavazók nyitottabbak az átlagnál.De meghatározó a vallás is: az átlag felett hisznek az antiszemita elméletekben azok, akik vallásosak ugyan, de nem az egyház tanításai szerint, hanem a maguk módján. Legkevésbé a nem vallásosak értenek egyet az antiszemita sztereotípiákkal. 

Tényleg Grazban kezeltetik magukat a fideszes politikusok, hogy aztán az oroszok zsarolhassák Orbán Viktort?

Megvizsgálták azt is, hogy a kormányról terjedő elméletek mennyire elterjedtek a különböző táborok között. Az egyik ilyen az a rendszeresen felbukkanó pletyka volt, miszerint vezető fideszes politikusok Ausztriába járnak titokban pszichológiai kezelésekre.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

A megkérdezettek 30 százaléka hajlamos elhinni grazi kezelést, ugyanakkor 27 százalék teljesen elutasítja. Érdekes, hogy a Fidesz szavazói sem utasítják el teljesen ezt az állítást: 

Minden negyedik fideszes valamilyen szinten egyetért a pszichiátriai kezelésről szóló konteóval.

A másik állítással, miszerint az orosz titkosszolgálat terhelő bizonyítékokkal rendelkezik Orbán Viktorról, és ezzel zsarolják a miniszterelnököt, már valamivel kevesebben tudtak azonosulni, mint a gyógykezeléses történettel. Ezt a megkérdezettek 26 százaléka hitte el. Ugyanakkor 35 százaléknyian vannak azok, akik ezt nem hiszik el. 

De még a kormánypárti szavazók között is van 18 százalék, akik el tudják képzelni, hogy az oroszok zsarolják Orbán Viktort. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.