240 millió dollár kenőpénzt fogadhatott el egy kínai pénzügyi vállalat vezetője

külföld
2018 november 08., 07:58
comments 75
photo_camera Fotó: Chen zhiwei/Imaginechina

240 millió dollár (67 milliárd forint) kenőpénz elfogadásával gyanúsítják a héten letartóztatott kínai üzletembert, Laj Hsziao-mint, aki a Huarong nevű állami pénzügyi vállalat elnöke volt. A nyomozók szerint Lajnak 34 ingatlanja is volt.

Laj 2012 óta volt a Huarong elnöke, korábban pedig a kínai központi banknál dolgozott. A Huarong vállalatot a kínai kormány azért hozta létre 1999-ben, hogy megtisztítsák a rossz hitelekről terhelt bankrendszert. A vállalat piaci értéke 2015-ben 15 milliárd dollár felett volt.

Hszi Csin-ping elnök kemény korrupcióellenes fellépést ígért, ami az állami tulajdonú vállalatokon is végigsöpör, de magánvállalatokat is érint: májusban például 18 év börtönre ítélték az Anbang biztosító volt elnökét sikkasztásért. Sanhszi tartományban pedig egy volt polgármesterhelyettest végeztek ki idén korrupciós vádak miatt. (Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.