Committee to Protect Journalists: A magyar ügyészségnek ejtenie kell a vádakat az Index újságírója ellen

Dezső András a 444 videójábanFotó: Index

„A magyar hatóságnak azonnal ejtenie kell a vádakat Dezső András ellen, amit oknyomozói munkája miatt indítottak. A nyilvánosan elérhető adatok alapján végzett nyomozás szolgálat, nem bűncselekmény.”

Ezt Gulnoza Said, a Committe to Protect Journalists nevű újságíró-szervezet európai- és középázsiai programjának vezetője mondta. 

Dezső András az Index újságírója, aki a fideszes médiából tudta meg, hogy vádat emelt ellene az ügyészség személyes adattal való visszaélés miatt. Ennek alapja a cikk, amit a Svédországból hazaköltöző magyar nőről írt, aki a közmédiának arról beszélt, a migránsok miatt tért haza. A cikkben arról írt, hogy Svédországban rágalmazásért, közbizalom elleni bűncselekményért és zaklatásért ítélték el.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.