A Trump-kormány új javaslata szerint nem adhat be menedékkérelmet, aki nem kijelölt határátkelőn érkezett az Egyesült Államokba

Szigorítja a menedékkérelem benyújtásának lehetőségét a Trump-kormány. A csütörtökön ismertetett új szabályok értelmében a határsértők nem jogosultak menekültstátusra - derül ki az amerikai belbiztonsági és az igazságügyi minisztérium közös nyilatkozatából.

A napokon belül hatályba lépő új rendelkezés értelmében csak az adhat be menedékkérelmet, aki a hivatalos határátkelők egyikénél lépi át az ország déli határát.

„Menekültügyi rendszerünk az indokolatlan menedékkérelmek terhét nyögi, ami aránytalan terhet ró az államra, és ezért azok, akik valóban megérdemlik, nem tudnak elég gyorsan menekültstátushoz jutni” - indokolta a döntést a belbiztonsági tárca.

Egy név nélkül nyilatkozó illetékes a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a cél a hivatalos határátkelők felé terelni a menedékkérőket, mert ott a hatóságok jobban fel vannak készülve arra, hogy gyorsan és hatékonyan kezeljék a menedékkérelmeket.

Jogvédők szerint ugyanakkor az új szabály jogsértően korlátozza a menedékkérelem jogát.

„A törvény külön kiemeli, hogy bárki nyújthat be menedékkérelmet, függetlenül attól, hogy hivatalos átkelőn lépett-e be az országba. Ezt nem lehet ügynökségi, vagy elnöki rendelettel megkerülni” - fogalmazott Omar Jadwat, az Amerikai Polgári Jogi Unió bevándorlók jogaival foglalkozó projektjének igazgatója. (MTI, BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.