Aktivisták magyarázták a turistáknak, hogy a Gozsdu Udvarba nem engednek be embereket a származásuk miatt

rasszizmus
2018 november 10., 14:30
comments 323

Ahogy korábban írtuk, október 26-án este nem engedtek be egy társaságot a bulinegyed egyik középpontjának számító Gozsdu Udvarba. Kiss Márió nyíregyházi közösségszervező egy konferencia után sétálgatott román és szlovák partnereivel, munkatársaival, mikor egy biztonsági őr megállította őket, hogy nem mehetnek tovább. Kissék megkérdezték, miért ne sétálhatnának az utcán, mire a biztonsági őr azt mondta, hogy ő nem tud erre választ adni, de odahívja a főnökét. Kiss ekkor kérte meg egyik kollégáját, hogy kapcsolja be mobilján a diktafont: 

link Forrás

Kiss a 444 kérdésére korábban azt mondta, nem tudtak más indokot elképzelni, csak azt, hogy a származásuk miatt nem engedték be őket, mert se hangosak, se ittasak nem voltak, és mivel egy konferenciáról érkeztek, kifejezetten jól öltözött is volt a társaság.

Péntek este Kiss és az aHang aktivistái flashmobot szerveztek a Gozsdu Udvarba. A közleményük szerint azért, hogy átadják az 500 tiltakozó levelet a hely vezetőségének, beszéljenek a biztonsági főnökkel, illetve hogy 

felhívják az ott szórakozó magyar és nemzetközi közönség figyelmét arra, hogy a szórakozóhely nemrég romákat diszkriminált.

link Forrás

A videóból kiderül, hogy a hangfelvételen hallható biztonsági főnök nem jött el, és a biztonsági őrök sem bizonyultak közlékenynek.

Többek között ezeket a feliratokat mutotatták a Gozsdu közönségének:

  • Budapest világváros, a Gozsdu a közepe. Mi is a világ részei vagyunk.
  • Mulatni jó ránk, velünk együtt mulatni már nem?
  • Gypsies can be cool too.
  • We are not targets. We are a target group.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.