Aktivisták magyarázták a turistáknak, hogy a Gozsdu Udvarba nem engednek be embereket a származásuk miatt

2018 november 10., szombat 14:30
327

Ahogy korábban írtuk, október 26-án este nem engedtek be egy társaságot a bulinegyed egyik középpontjának számító Gozsdu Udvarba. Kiss Márió nyíregyházi közösségszervező egy konferencia után sétálgatott román és szlovák partnereivel, munkatársaival, mikor egy biztonsági őr megállította őket, hogy nem mehetnek tovább. Kissék megkérdezték, miért ne sétálhatnának az utcán, mire a biztonsági őr azt mondta, hogy ő nem tud erre választ adni, de odahívja a főnökét. Kiss ekkor kérte meg egyik kollégáját, hogy kapcsolja be mobilján a diktafont: 

Kiss a 444 kérdésére korábban azt mondta, nem tudtak más indokot elképzelni, csak azt, hogy a származásuk miatt nem engedték be őket, mert se hangosak, se ittasak nem voltak, és mivel egy konferenciáról érkeztek, kifejezetten jól öltözött is volt a társaság.

Péntek este Kiss és az aHang aktivistái flashmobot szerveztek a Gozsdu Udvarba. A közleményük szerint azért, hogy átadják az 500 tiltakozó levelet a hely vezetőségének, beszéljenek a biztonsági főnökkel, illetve hogy 

felhívják az ott szórakozó magyar és nemzetközi közönség figyelmét arra, hogy a szórakozóhely nemrég romákat diszkriminált.

A videóból kiderül, hogy a hangfelvételen hallható biztonsági főnök nem jött el, és a biztonsági őrök sem bizonyultak közlékenynek.

Többek között ezeket a feliratokat mutotatták a Gozsdu közönségének:

  • Budapest világváros, a Gozsdu a közepe. Mi is a világ részei vagyunk.
  • Mulatni jó ránk, velünk együtt mulatni már nem?
  • Gypsies can be cool too.
  • We are not targets. We are a target group.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt