Épp csak landolt Trump gépe Párizsban, és az elnök máris nekiment egy tweetben Macronnak

Emmanuel Macron francia elnök európai hadseregről tett e heti kijelentését bírálta élesen Donald Trump amerikai elnök nem sokkal az után, hogy megérkezett Párizsba péntek este az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény centenáriumára.

A CNN szerint épp csak földet ért az Air Force One, percekkel később Trump már tweetelt is.

"Macron francia elnök azt javasolja, hogy Európa állítson fel saját haderőt, hogy megvédje magát Amerikától, Kínától és Oroszországtól. Ez nagyon sértő, de talán Európa jobban tenné, ha kivenné méltó részét a NATO finanszírozásából, amelyet jelenleg jórészt Amerika áll!" - írta a Twitteren az amerikai elnök.

Trumpék PárizsbanFotó: SAUL LOEB/AFP

Macron egy keddi interjúban beszélt arról, hogy Európának valódi haderőre lenne szüksége. "Nem védjük meg az európaiakat, ha nem döntünk arról, hogy hozzunk létre egy valódi európai hadsereget" - hangoztatta Macron keddi interjújában az Europe 1 francia rádióadón. Szerinte erre éppen azért van szükség, mert Trump hivatalba lépése óta az Egyesült Államok kevésbé megbízható szövetséges.

Franciaország mintegy 60 külföldi állam-, illetve kormányfőt lát vendégül a hétvégén, akik arra emlékeznek, hogy 1918-ban ezen a napon írták alá a szövetségesek és Németország a compiegne-i erdőben azt a fegyverszüneti megállapodást, amely a nyugati fronton "az év tizenegyedik hónapjának tizenegyedik napján tizenegy órakor" véget vetett a harci cselekményeknek az első világháborúban. (CNN, MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.