Kirabolta süket, mozgássérült rokonát egy 13 éves érdi fiú

bűnügy
2018 november 10., 16:34
comments 129

Elrendelték annak a 13 éves gyereknek a letartóztatását, aki kedden támadt mozgássérült, süket rokonára. 

Az áldozat egy korábbi autóbalesete miatt került kerekesszékbe. A férfi az érdi vasútállomásra indult kedden, egy kávéautomatából kávét vett, a visszajárót a nyakába akasztott tákásba tette vissza. Ezt figyelte ki az őt biciklivel követő 13 éves rokona. A gyerek megállt az áldozat mellett, felborította a kerekesszékét, és letépte a nyakából a pénzt is tartalmazó táskát. 

Ezután elbiciklizett a következő sarokig, átkutatta a táskát, kivette a pénztárcában talált 38 ezer forintot és az áldozat gyógyszereit is. Ezután visszatekert a rokonához, a táskát visszadobta a földön fekvő áldozat mellé, majd a biciklijét felemelve a hátsó kerékkel ütlegelni kezdte a magatehetetlen sértettet. Miután egy közelben lakó férfi észrevette, a fiú abbahagyta a bántalmazást, és elmenekült a helyszínről. 

A fiút fogyatékosságánál fogva a bűncselekmény elhárítására korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettével gyanúsítják. A bíróság tájékoztatása szerint a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény a rablás bűntette kiemelkedő tárgyi súlyú, büntetési tételű. Figyelemmel arra, hogy a gyanúsított és a sértett rokoni kapcsolatban állnak egymással, valamint azonos lakókörnyezetben élnek, továbbá a cselekményt követően tanúsított magatartása alaposan lehet tartani attól, hogy szabadlábon hagyása esetén a sértett a tanút megpróbálná befolyásolni, illetve hogy szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el.

A gyanúsított életkorából adódóan büntetlen előéletű, azonban az Érdi
Rendőrkapitányságon összesen 8 vagyon elleni bűncselekmény, illetve két könnyű testi sértés vétsége miatt indult büntetőeljárás ellene. Ezekben az ügyekben éppen azért szüntették meg a nyomozást, mert a fiú gyerekkorú.  

A bíróság a fiú letartóztatását rendelte el, egy budapesti javítóintézetébe került. A végzés ellen a gyanúsított, védője és törvényes képviselője is fellebbezett, így az nem végleges, de végrehajtható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.