Elképesztő ütemben csökken a felsőoktatási hallgatók száma

oktatás
2018 november 11., 11:22

Kijózanító grafikonsorozatot készített az Átlátszó arról, hogy milyen rohamos ütemben csökken a felsőoktatásban tanuló hallgatók aránya és abszolút száma Magyarországon. 2005-ben még a teljes népesség 4,2 százaléka volt egyetemista-főiskolás, az arányuk mára 2,9 százalékra csökkent. A kibányászott adatokból kiderül, hogy területileg nézve a legdurvább a csökkenés a keleti megyékben és némi meglepetésre a fővárosban. Azt már csak én teszem hozzá, hogy ebben a jobb anyagi helyzetű diákok tömeges emigrálása játszhat szerepet.

Érdekes, hogy bár egyre kevesebben tanulnak tovább, a diplomások aránya egyelőre nő a teljes népességben.

Az összes ijesztő adat itt nézhető meg.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.