Börtönre ítélték a brit neonáci szerelmespárt, akik Adolf Hitlernek nevezték el gyereküket

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Egy 27 éves leicesteri társukkal együtt börtönbüntetésre számíthat a 22 éves Adam Thomas és barátnője, a 38 éves Claudia Patatas, amiért a már betiltott a National Action brit neonáci tagjaként tevékenykedtek. 

A 2013-ban alapított, szélsőségesen irredenta és fajgyűlölő National Action-t 2016-ban tiltotta be a birminghami bíróság, miután tagjai látványosan megünnepelték a merényletben elhunyt munkáspárti politikus Jo Cox halálát.  

A tárgyaláson elég bizarr dolgok derültek ki a Thomas és Patatas mindennapjairól. 2016-ban ismerkedtek meg egy online társkeresőn és hamar össze is költöztek. A nyomozóhatóság a pár lakásán izgalmas tárgyakat foglalt le, köztük egy fotót, amin Thomas Ku Klux Klán-öltözetben pózol, kezében tartva fiukat, akit Adolf Hitlernek neveztek el. 

Találtak egy példányt William Powell  Anarchist Cookbook c. könyvéből, és két macsetét és két nyílpuskát is, nem messze a kis Adolf babaágyától. És persze találtak rengeteg náci csecsebecsét, zászlók és kitűzők mellett többek közt egy horogkereszt alakú süteményformát is. 

 Thomasékat a telefonjaikról küldött üzenetek buktatták le, amik bizonyítékként szolgáltak arra vonatkozóan, hogy leicesteri társukkal, nevet változtatva ugyan, de a tiltás után is tovább működtették a National Action East Midlands-i, 17-20 főt számláló szervezetét. A szervezet náci propagandát terjesztett és rasszista erőszakot szított Anglia szerte. A három elítélt december 14-én kapja meg büntetését. 

Idén többeket elítéltek már azért, hogy a betiltott National Action ernyője alatt tevékenykedtek. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.