Merkel és Macron annyira jól kijöttek egymással, hogy egy 100 éves hölgy azt hitte, házasok

A hétvégén az első világháború lezárásának százéves évfordulóján találkozott Franciaországban Emmanuel Macron francia államfő és Angela Merkel német kancellár. 

Miközben a közelmúltban több kérdésben is eltérő álláspontot foglaltak el, a két elnök abban egyetértett, hogy egy szorosabb és mélyebb európai összefogásra van szükség, és mára tán ők maradtak a liberális demokrácia legbefolyásosabb védelmezői is Európában. Annak ellenére is, hogy mindketten komoly politikai nehézségekkel kell megküzdjenek saját hazájukban, és Merkel már be is jelentette, hogy ciklusa végén visszavonul. 

E párhuzamok miatt különösen nagy karriert futott be a hétvégén a két államfőről készült fotósorozat, sokan láttak bele szimbolikus mélységet ezekbe a fényképekbe. 

Fotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance/AFP

De mint a helyszínen kiderült, a kancellár és az elnök közös kiállása másmilyen vélekedéseknek is teret adott: a megemlékezés helyszínén ugyanis a világháború lezárásával egyidős, 100 éves néni azt hitte, Macron feleségét köszönheti Merkelben.

Amikor Macron bemutatkozott neki, lelkesen mondta, mekkora megtiszteltetés számára, hogy kezet foghat a köztársaság elnökével, majd Merlekhez fordult, és azt mondta, hogy ön Madame Macron. Mire Merkel hamisíthatatlan német akcentussal, de franciául válaszolt, hogy nem, ő a német kancellár. Ez fantasztikus, válaszolta erre a nagyon lelkes idős hölgy. (Wapo)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.