Illegálisan kapott pénzeket Svájcból az AfD

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A német lapok hétfőn írtak arról, hogy a szélsőjobboldali AfD megsérthette a pártfinanszírozásról szóló törvényt, amikor tavaly július és szeptember között, vagyis a választások előtt, közel 130 ezer eurós adományt fogadott el Svájcból. A német törvények szerint ugyanis a pártok nem fogadhatnak el adományokat EU-n kívüli országokból.

A pénzt egy zürichi gyógyszercég, a PWS PharmaWholeSale International AG. utalta át a párt bodensee-i szervezetének számlájára. A cég most a Süddeutche Zeitungnak azt állította, hogy nem tudták, hogy a számla az AfD-hez tartozik, a tranzakcióval csak egy üzleti partnerüknek akartak szívességet tenni. Ugyanakkor azt nem árulták el, ki volt ez az üzleti partner. Az érintett bodensee-i tagszervezetet pedig a párt frakcióvezetője, Alice Weidel vezeti. 

Alice WeidelFotó: BERND VON JUTRCZENKA/dpa Picture-Alliance/AFP

A botrány kirobbanása után Weidel tagadta, hogy a pénzt személyesen neki ment volna. Azt mondta, hogy egy teljesen átlagos pártszámláról van szó. Ezért lemondani sem akar. Hozzátette, hogy nem ismeri a pénzt küldő céget, azt sem tudja, miért küldték az adományt. A pénzt már egyébként is visszautalták. 

Csakhogy a német törvények szerint az illegálisak kapott adományokat haladéktalanul vissza kell utalni. Ezt azonban az AfD csak jóval a választások után, idén áprilisban tette meg. (Spiegel/Süddeutche Zeitung)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.