Illegálisan kapott pénzeket Svájcból az AfD

A német lapok hétfőn írtak arról, hogy a szélsőjobboldali AfD megsérthette a pártfinanszírozásról szóló törvényt, amikor tavaly július és szeptember között, vagyis a választások előtt, közel 130 ezer eurós adományt fogadott el Svájcból. A német törvények szerint ugyanis a pártok nem fogadhatnak el adományokat EU-n kívüli országokból.

A pénzt egy zürichi gyógyszercég, a PWS PharmaWholeSale International AG. utalta át a párt bodensee-i szervezetének számlájára. A cég most a Süddeutche Zeitungnak azt állította, hogy nem tudták, hogy a számla az AfD-hez tartozik, a tranzakcióval csak egy üzleti partnerüknek akartak szívességet tenni. Ugyanakkor azt nem árulták el, ki volt ez az üzleti partner. Az érintett bodensee-i tagszervezetet pedig a párt frakcióvezetője, Alice Weidel vezeti. 

Alice WeidelFotó: BERND VON JUTRCZENKA/dpa Picture-Alliance/AFP

A botrány kirobbanása után Weidel tagadta, hogy a pénzt személyesen neki ment volna. Azt mondta, hogy egy teljesen átlagos pártszámláról van szó. Ezért lemondani sem akar. Hozzátette, hogy nem ismeri a pénzt küldő céget, azt sem tudja, miért küldték az adományt. A pénzt már egyébként is visszautalták. 

Csakhogy a német törvények szerint az illegálisak kapott adományokat haladéktalanul vissza kell utalni. Ezt azonban az AfD csak jóval a választások után, idén áprilisban tette meg. (Spiegel/Süddeutche Zeitung)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.