Már szólni kéne a szmogriadónak, mégsem teszi

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

„Szálló porból (PM10) az egészségügyi határérték 24 órás átlagra 50 mikrogramm/köbméter. Jelenleg az Erzsébet téren 80 mikrogramm/köbméter az órás átlag, de 15 órakor 135 mikrogramm/köbméter is volt” - írta tegnap a Levegő Munkacsoport.

A szervezet szerint az a probléma, hogy ilyen határérték túllépések mellett sem lépnek a hatóságok, nem tájékoztatnak és nem figyelmeztetnek a szennyezett városi levegő veszélyeire: „a szmogriadó-rendeletünk nem szolgálja sem a minimális tájékoztatási igényt, sem a valódi veszélyhelyzetre való felhívást. ”

A Levegő Munkacsoport szerint ilyen értékek mellett már korlátozni kellene bizonyos járművek forgalmát, és ellátni a lakosságot jótanácsokkal. Néhány tippet ezért ők posztoltak:

  • Szellőztetni késő este, kora reggel érdemes
  • Szabadtéri sporttevékenység nem javasolt 
  • Szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre figyeljünk jobban, a folyadékháztartásunk ideális legyen, és fogyasszunk vitamindús élelmiszereket
  • Ha tehetjük, ne üljünk autóba, használjuk a közösségi közlekedési eszközöket, és semmi esetre se fűtsünk szeméttel (ez utóbbi egyébként is jogellenes).

Az aktuális szmoghelyzetről az OMSZ és az Időkép oldalán is találni mérőpontos tájékoztatókat. (Címlapkép: Időkép/szmogtérkép)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.