Már szólni kéne a szmogriadónak, mégsem teszi

Tbg
2018 november 13., kedd 18:48

„Szálló porból (PM10) az egészségügyi határérték 24 órás átlagra 50 mikrogramm/köbméter. Jelenleg az Erzsébet téren 80 mikrogramm/köbméter az órás átlag, de 15 órakor 135 mikrogramm/köbméter is volt” - írta tegnap a Levegő Munkacsoport.

A szervezet szerint az a probléma, hogy ilyen határérték túllépések mellett sem lépnek a hatóságok, nem tájékoztatnak és nem figyelmeztetnek a szennyezett városi levegő veszélyeire: „a szmogriadó-rendeletünk nem szolgálja sem a minimális tájékoztatási igényt, sem a valódi veszélyhelyzetre való felhívást. ”

A Levegő Munkacsoport szerint ilyen értékek mellett már korlátozni kellene bizonyos járművek forgalmát, és ellátni a lakosságot jótanácsokkal. Néhány tippet ezért ők posztoltak:

  • Szellőztetni késő este, kora reggel érdemes
  • Szabadtéri sporttevékenység nem javasolt
  • Szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre figyeljünk jobban, a folyadékháztartásunk ideális legyen, és fogyasszunk vitamindús élelmiszereket
  • Ha tehetjük, ne üljünk autóba, használjuk a közösségi közlekedési eszközöket, és semmi esetre se fűtsünk szeméttel (ez utóbbi egyébként is jogellenes).

Az aktuális szmoghelyzetről az OMSZ és az Időkép oldalán is találni mérőpontos tájékoztatókat. (Címlapkép: Időkép/szmogtérkép)