Merkel: Le kell győzni saját nemzeti egoizmusunkat

Tbg
eu
2018 november 13., 18:36
comments 232

Angela Merkel német kancellár kedden Strasbourgban Európa jövőjéről vitázott a képviselőkkel és az Európai Bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerrel. Arról már beszámoltunk, hogy közös hadsereg feállítását sürgette, 26 perces beszédében (videó) másról is szó volt.

„A tolerancia jelenti Európa lelkét, és elengedhetetlen alapértéke Európa ideájának" – mondta a kancellár. Azonban az elmúlt évek nyomot hagytak ezen a léleken: Európa számtalan kihívással nézett szembe, többek között felduzzadt államadóssággal, terrorizmussal, a földrészhez közel dúló háborúkkal, bevándorlással, digitalizációval és az éghajlatváltozással.

Ezekkel a kihívásokkal csak úgy lehet sikerrel megbirkózni, ha Európa egységes marad, és „mások érdekeit és szükségleteit pont úgy kezeljük, mint a sajátunkat. A szolidaritás a tolerancián alapul, ez pedig Európa erőssége. Része közös DNS-ünknek, és azt jelenti, hogy legyőzzük saját nemzeti egoizmusunkat."

A szolidaritás azt is jelenti, hogy ha egy tagállamban meggyengül a jogállamiság vagy támadás éri a szabad sajtót, akkor az a többi tagállamot is érinti, tette hozzá Merkel.

Ahhoz, hogy az EU-t meghallják, „a globalizált világban Európának szilárdan a saját kezébe kell vennie jövőjét, mert elmúltak azok az idők, amikor feltétel nélkül számíthattunk másokra" – mondta Merkel kancellár, és a közös európai hadsereg felállításáról beszélt.

A kancellár rámutatott, hogy Európában létfontosságú a gazdasági siker elérése, a kutatás-fejlesztés és az innováció. Kulcsfontosságú feladatként említette emellett a megbízható Frontex határvédelmet és a közös európai menedékrendszer kiépítését is.

„Európa a legnagyobb esélyünk a békére, a jólétre és a boldog jövőre. Nem szabad elszalasztanunk ezt az esélyt, tartozunk ezzel magunknak, a múlt és a jövő generációinak. A nacionalizmus és az egoizmus többet ne juthasson térhez Európában. A jövőnk a tolerancia és a szolidaritás. Ezért a jövőért pedig megéri küzdeni" – fejezte be a kancellár. A beszédet az EP Magyarorszogái Kapcsolattartó irodája publikálta magyarul. (Címlapkép: ELYXANDRO CEGARRA/NurPhoto)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.