A brit kormány jóváhagyta a Brexit-megállapodást

külföld
2018 november 14., 19:38
comments 187
Theresa May bejelenti a nagy hírt
photo_camera Theresa May bejelenti a nagy hírt Fotó: TOLGA AKMEN/AFP

A brit kormány jóváhagyta a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezetet - közölte szerda este, a kabinet ötórás soron kívüli ülése után Theresa May brit miniszterelnök.

„Ez volt a legjobb megállapodás, amelyet ki lehetett alkudni. A kormány kollektív döntése értelmében támogatni kell a kilépési tervezetet.”  

A BBC tudósítója szerint May üzenete az volt: vagy ez, vagy semmi.

Tegnap este jelentette a brit média, hogy a végeláthatatlannak tűnő Brexit-tárgyalásokat folytató szakértői küldöttségek egyezségre jutottak, de ezt Londonban és az Európai Unióban is politikai szinten jóvá kell hagyni. A brit kormány pedig ma már el is fogadta a tervet, ami May szerint döntő jelentőségű lépés, és lehetővé teszi a megállapodás véglegesítését már a következő napokban.

A reakciókból:

  • Nicola Sturgeon miniszterelnök szerint Skócia rosszul jár a döntéssel.
  • Nigel Farage szerint az igazi, trú Brexit-hívőknek le kell mondaniuk a kormányban.
  • Írország viszont állítólag elfogadja az egyezséget. 

A BBC úgy értesült, hogy hamarosan nyilvánosságra hozzák a tervezet szövegét is. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.