Díszdoktorrá avatták Kásler Miklóst Voronyezsben

Hétfőn az oroszországi Voronyezsben a Nyikolaj Burdenko Állami Orvostudományi Egyetem 100. évfordulójára megrendezett ünnepségen díszdoktorrá avatták Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét – közölte az Emmi.

A közlemény szerint Kásler Miklós ezután tárgyalt Alekszandr Viktorovics Guszev voronyezsi kormányzóval. Egyeztettek többek közt az együttműködésről a medikusképzésben, a képzések kölcsönös támogatásáról. Megegyeztek abban is, hogy bővített egyetemi jegyzetekkel, tankönyvekkel segítik a hallgatókat, és folytatják a diákcsereprogramokat. Célul tűzték ki konferenciák, továbbképzések rendezését egyetemi hallgatóknak és végzett orvosoknak – írták. 

Az onkológiai oktatásban való együttműködés érdekében magyar kezdeményezésre olyan onkológiai iskolát terveznek létrehozni Közép- és Kelet-Európának, aminek Budapesten, Moszkvában és Voronyezsben lennének központjai.

A felek az orosz és a magyar rektori konferencia találkozásáról is egyeztettek, ez Budapesten lesz majd.

Voronyezsi hivatalos útján Kásler Miklós ellátogatott a Don-kanyarba is. Először az elhunyt orosz katonák emlékművénél koszorúzott a miniszter, majd a rudkinói II. Magyar Központi Katonai Temetőben helyezte el a kegyelet virágait a Don menti harcokban elesett, megsebesült vagy eltűnt 125 ezer magyar katona emlékére. (MTI)