Megint bíróság elé állítják a pécsi hajléktalant, akit korábban felmentettek

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

A Szabad Pécs azt írja, hogy csütörtökön újabb tárgyalása lesz Gyulai Istvánnak, a 3 hete hajléktalanság miatt bíróság elé állított, de felmentett 60 éves pécsi férfinak. Ő volt az első, akit az új törvény értelmében megvádoltak, és nem ítéltek el.

A lap szerint az utcán élésre vonatkozó új szabályok feltételezett megsértése mellett most egy másik szabálysértési ügyben is ítéletet mondhatnak róla.

A férfit a múltkor és most is ingyen védő pécsi ügyvéd, dr. Kiss Gábor Mihály azt mondta, most nem egy, hanem két szabálysértési eljárás miatt lesz tárgyalása a hajléktalan férfinak, megint az új módosított szabályok alapján, illetve egy másik feltételezett szabálysértési ügyben is.

Az ügyvéd azt mondta: nem tartja életszerűnek, hogy valaki, akit három hete már bíróság elé vittek hajléktalanság miatt, ennyi idő alatt megnyugtató módon rendezni tudja az életét.

Gyulai István idős pécsi hajléktalan a bíróságon 2018. október 26-án.Fotó: Szabad Pécs/Facebook

A jogász a múltkori perben is arra hivatkozott, hogy szerinte nem illeszkedik a magyar jogrendbe a hajléktalanság elleni jogszabálymódosítás, és indítványozta, hogy a bíróság forduljon emiatt az Alkotmánybírósághoz, de ezt az érvelését nem fogadták el. A kaposvári és a székesfehérvári járásbíróság viszont az AB-hez fordult. (Erről bővebben az Utcajogász ügyvédeivel készült interjúban lehet olvasni.) (Szabad Pécs)