Egy idős pécsi férfi az első, akit bíróság elé állítottak azért, mert hajléktalan, és mégsem ítélték el

2018 október 26., péntek 12:59
212

A Szabad Pécs számolt be róla, hogy megszüntették a szabálysértési eljárást, amit egy pécsi hajléktalannal szemben indítottak, ezzel ő az első, akit nem ítéltek el a Btk. új, hajléktalanellenes módosítása értelmében.

A bíróság szabálysértés hiányában szüntette meg az eljárást. A rendőrség sem fellebbezett, így a vádlott szabadon távozhatott a jogerős ítélet után – írja a Szabad Pécs.

Az ítéletet meghozó bírósági titkár, dr. Sugár Katalin azt mondta: még kiforratlan a törvény alkalmazása, például az, hogy a rendőrség hogyan rögzíti az első három felszólítást, ami után negyedszerre már el lehetett indítani az eljárást.

A bírósági titkár szerint érthető a szándék, hogy a jogalkotó hozott egy új jogszabályt, és módosította a szabálysértési törvényt, mert tenni kellett valamit, de ez elsősorban Budapestre vonatkozott, mert szerinte ott már tarthatatlan volt a helyzet.

A bírósági titkár a döntésnél figyelembe vette azt is, hogy a férfi a vallomása szerint meg fogja oldani, hogy a következő időszakban éjszaka fedél legyen a feje felett.

Gyulai István idős pécsi hajléktalan a bíróságon. Neki megengedték, hogy személyesen is ott legyen, egy budapesti nőtől ezt megtagadta a bíróság. Fotó: Szabad Pécs/Facebook

A Szabad Pécs korábban arról számolt be, hogy a Belgiumban született idős vádlott, Gyulai István a rendőrségen nem tett vallomást, de a bíróságon már igen. Azt mondta, tudott az új szabályozásról, de a hajléktalan-ellátást nem szokta igénybe venni, mert szerinte nem jó a rendszer. Éjszakai szállásra akkor megy be, ha a szolgálat beviszi autóval, mert gyalog nagyon messze van neki. Azért él az Uránvárosban, mert ott sokakat ismer, korábban 50 évig élt ott. Enyhe időben egy kis erdőben alszik a városon belül, télen egy barátja kis faházában húzza meg magát. Augusztusban élt egy éve az utcán, előtte a pécsi Hősök terén lakott. Elvált, egy felnőtt gyereke van.

Az új szabályozás ellen ügyvédek, orvosok és pszichológusok is százával tiltakoztak. (Szabad Pécs)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt