Thaiföldön vita indult a gyerekek thaiboksz-viadalairól, miután egy 13 éves fiú, aki nem viselt védőfelszerelést, meghalt

Vita indult Thaiföldön arról, hogy betiltsák-e a gyerekeknek rendezett thaiboksz-viadalokat, miután egy 13 éves fiú életét vesztette egy mérkőzésen egy bangkoki külvárosban.

Egy férfi imádkozik a 13 évesen elhunyt Anucsa Taszakóért 2018. november 14-én.Fotó: Romeo Gacad/AFP

A meccsről a közösségi médiában keringő felvétel szerint a fiú – aki 8 éves kora óta bokszolt, és több mint 170 meccs volt a háta mögött – nem viselt semmiféle védőfelszerelést, ahogy az a sportágban általában szokás.

Thaiföldön különösen vidéken elterjedt, hogy szegényebb gyerekek pénzért vívnak bokszmeccseket egymással. A gyakorlat bírálói szerint ez nagyon veszélyes, kutatások szerint a boksz különböző mértékű agykárosodást okozhat 15 év alatti gyerekeknél. A thaiföldi törvényhozók előtt már törvényjavaslat is van, amivel megtiltanák, hogy 12 év alatti gyerekek versenyszerűen bokszolhassanak. 

Az ázsiai országban népszerű harcművészet rajongói viszont ellenzik, hogy szabályozzák a sportágat. Egy több sportklubot tömörítő egyesület jogásza szerint a gyerekekre vonatkozó tilalom akár a sportág kihalásához is vezethet, mivel szerinte elengedhetetlen, hogy a versenyzők egészen fiatalon kezdjenek el gyakorolni, és kialakuljanak a „bokszolócsontok”. A jogász szerint a 13 éves fiú múlt szombati halála példa nélküli eset volt, és magát a rendezvényt nem szervezték meg megfelelően: hibázott a bíró, és nem volt jelen orvos, ami mind olyan tényező, ami független a versenyzők életkorától. (MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.