Thaiföldön vita indult a gyerekek thaiboksz-viadalairól, miután egy 13 éves fiú, aki nem viselt védőfelszerelést, meghalt

sport
2018 november 14., 12:24
comments 96

Vita indult Thaiföldön arról, hogy betiltsák-e a gyerekeknek rendezett thaiboksz-viadalokat, miután egy 13 éves fiú életét vesztette egy mérkőzésen egy bangkoki külvárosban.

Egy férfi imádkozik a 13 évesen elhunyt Anucsa Taszakóért 2018. november 14-én.
photo_camera Egy férfi imádkozik a 13 évesen elhunyt Anucsa Taszakóért 2018. november 14-én. Fotó: Romeo Gacad/AFP

A meccsről a közösségi médiában keringő felvétel szerint a fiú – aki 8 éves kora óta bokszolt, és több mint 170 meccs volt a háta mögött – nem viselt semmiféle védőfelszerelést, ahogy az a sportágban általában szokás.

Thaiföldön különösen vidéken elterjedt, hogy szegényebb gyerekek pénzért vívnak bokszmeccseket egymással. A gyakorlat bírálói szerint ez nagyon veszélyes, kutatások szerint a boksz különböző mértékű agykárosodást okozhat 15 év alatti gyerekeknél. A thaiföldi törvényhozók előtt már törvényjavaslat is van, amivel megtiltanák, hogy 12 év alatti gyerekek versenyszerűen bokszolhassanak. 

Az ázsiai országban népszerű harcművészet rajongói viszont ellenzik, hogy szabályozzák a sportágat. Egy több sportklubot tömörítő egyesület jogásza szerint a gyerekekre vonatkozó tilalom akár a sportág kihalásához is vezethet, mivel szerinte elengedhetetlen, hogy a versenyzők egészen fiatalon kezdjenek el gyakorolni, és kialakuljanak a „bokszolócsontok”. A jogász szerint a 13 éves fiú múlt szombati halála példa nélküli eset volt, és magát a rendezvényt nem szervezték meg megfelelően: hibázott a bíró, és nem volt jelen orvos, ami mind olyan tényező, ami független a versenyzők életkorától. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.