Trump kedvenc jobboldali tévéje, a Fox beáll a CNN mellé a perben, amelyet az elnök ellen indítottak

2018 november 14., szerda 18:42
217

Magyarországról alig érthető történet következik.

A Fox televízió közleményben jelentette be, hogy támogatja a CNN-t abban a perben, amelyet a sajtóbelépőjétől megfosztott Fehér Házi-i tudósító ügyében Donald Trump elnök és a Fehér Ház néhány vezető tisztségviselője ellen indított. 

„A Fehér Ház-i tudósítók belépőjét soha nem szabad fegyverként használni”

- fogalmazott közleményében Jay Wallace, Trump kedvenc televíziójának elnöke, hangsúlyozva, hogy miközben megbocsáthatatlan a hangnem eldurvulása mind az elnök, mind a sajtó részéről, a Fox kiáll a sajtó szabadsága mellett. Wallace közölte: a Fox - nem peres félként - a CNN-t támogató jogi beadványt tervez beterjeszteni a bíróságon. 

A CNN kedden indított pert az elnök és Trump-kormányzat néhány tagja ellen, az alkotmány sajtószabadságot biztosító kiegészítésére hivatkozva, egyben követelve tudósítója, Jim Acosta állandó belépőjének visszaadását. Acosta az egyik legkeményebb kérdező a Fehér Ház tudósítói között, akit Trump már többször szidalmazott személyeskedve. A félidős választások utáni sajtótájékoztatón megint heves vitába bonyolódtak, és ezúttal Trump megvonta Acosta belépőjét. A Fehér Ház pedig egy manipulált videóval próbálta bizonyítani, hogy a riporter bántalmazta a gyakornokot, aki megpróbálta elvenni a mikrofonját.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője közleményben szögezte le, hogy a kormányzat "erőteljesen védekezni fog" az ellene indított perben, és egyúttal emlékeztetett arra is, hogy a CNN-nek mintegy 50 olyan tudósítója van még, aki rendelkezik Fehér Ház-i belépővel. Az igazságügyi minisztérium szerdán ismertette válaszát a bíróságon a CNN perkérelmére. A tárca ügyvédje azzal érvelt: az elnöknek és az elnöki hivatalnak széleskörű mérlegelési lehetősége van arra, hogy szabályozza, ki léphet be a Fehér Házba - írja az MTI.

AZ Axios által idézett szakértők szerint a CNN megnyerheti a pert, amely egyben precedenst is teremthet: a győzelmük azt jelentené, hogy még az elnök sem akadályozhatja meg a médiát a tudósításban.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt