Trump kedvenc jobboldali tévéje, a Fox beáll a CNN mellé a perben, amelyet az elnök ellen indítottak

külföld
2018 november 14., 18:42
comments 203

Magyarországról alig érthető történet következik.

A Fox televízió közleményben jelentette be, hogy támogatja a CNN-t abban a perben, amelyet a sajtóbelépőjétől megfosztott Fehér Házi-i tudósító ügyében Donald Trump elnök és a Fehér Ház néhány vezető tisztségviselője ellen indított. 

„A Fehér Ház-i tudósítók belépőjét soha nem szabad fegyverként használni”

- fogalmazott közleményében Jay Wallace, Trump kedvenc televíziójának elnöke, hangsúlyozva, hogy miközben megbocsáthatatlan a hangnem eldurvulása mind az elnök, mind a sajtó részéről, a Fox kiáll a sajtó szabadsága mellett. Wallace közölte: a Fox - nem peres félként - a CNN-t támogató jogi beadványt tervez beterjeszteni a bíróságon. 

A CNN kedden indított pert az elnök és Trump-kormányzat néhány tagja ellen, az alkotmány sajtószabadságot biztosító kiegészítésére hivatkozva, egyben követelve tudósítója, Jim Acosta állandó belépőjének visszaadását. Acosta az egyik legkeményebb kérdező a Fehér Ház tudósítói között, akit Trump már többször szidalmazott személyeskedve. A félidős választások utáni sajtótájékoztatón megint heves vitába bonyolódtak, és ezúttal Trump megvonta Acosta belépőjét. A Fehér Ház pedig egy manipulált videóval próbálta bizonyítani, hogy a riporter bántalmazta a gyakornokot, aki megpróbálta elvenni a mikrofonját.

link Forrás

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője közleményben szögezte le, hogy a kormányzat "erőteljesen védekezni fog" az ellene indított perben, és egyúttal emlékeztetett arra is, hogy a CNN-nek mintegy 50 olyan tudósítója van még, aki rendelkezik Fehér Ház-i belépővel. Az igazságügyi minisztérium szerdán ismertette válaszát a bíróságon a CNN perkérelmére. A tárca ügyvédje azzal érvelt: az elnöknek és az elnöki hivatalnak széleskörű mérlegelési lehetősége van arra, hogy szabályozza, ki léphet be a Fehér Házba - írja az MTI.

AZ Axios által idézett szakértők szerint a CNN megnyerheti a pert, amely egyben precedenst is teremthet: a győzelmük azt jelentené, hogy még az elnök sem akadályozhatja meg a médiát a tudósításban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.