Trump kedvenc jobboldali tévéje, a Fox beáll a CNN mellé a perben, amelyet az elnök ellen indítottak

Magyarországról alig érthető történet következik.

A Fox televízió közleményben jelentette be, hogy támogatja a CNN-t abban a perben, amelyet a sajtóbelépőjétől megfosztott Fehér Házi-i tudósító ügyében Donald Trump elnök és a Fehér Ház néhány vezető tisztségviselője ellen indított. 

„A Fehér Ház-i tudósítók belépőjét soha nem szabad fegyverként használni”

- fogalmazott közleményében Jay Wallace, Trump kedvenc televíziójának elnöke, hangsúlyozva, hogy miközben megbocsáthatatlan a hangnem eldurvulása mind az elnök, mind a sajtó részéről, a Fox kiáll a sajtó szabadsága mellett. Wallace közölte: a Fox - nem peres félként - a CNN-t támogató jogi beadványt tervez beterjeszteni a bíróságon. 

A CNN kedden indított pert az elnök és Trump-kormányzat néhány tagja ellen, az alkotmány sajtószabadságot biztosító kiegészítésére hivatkozva, egyben követelve tudósítója, Jim Acosta állandó belépőjének visszaadását. Acosta az egyik legkeményebb kérdező a Fehér Ház tudósítói között, akit Trump már többször szidalmazott személyeskedve. A félidős választások utáni sajtótájékoztatón megint heves vitába bonyolódtak, és ezúttal Trump megvonta Acosta belépőjét. A Fehér Ház pedig egy manipulált videóval próbálta bizonyítani, hogy a riporter bántalmazta a gyakornokot, aki megpróbálta elvenni a mikrofonját.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője közleményben szögezte le, hogy a kormányzat "erőteljesen védekezni fog" az ellene indított perben, és egyúttal emlékeztetett arra is, hogy a CNN-nek mintegy 50 olyan tudósítója van még, aki rendelkezik Fehér Ház-i belépővel. Az igazságügyi minisztérium szerdán ismertette válaszát a bíróságon a CNN perkérelmére. A tárca ügyvédje azzal érvelt: az elnöknek és az elnöki hivatalnak széleskörű mérlegelési lehetősége van arra, hogy szabályozza, ki léphet be a Fehér Házba - írja az MTI.

AZ Axios által idézett szakértők szerint a CNN megnyerheti a pert, amely egyben precedenst is teremthet: a győzelmük azt jelentené, hogy még az elnök sem akadályozhatja meg a médiát a tudósításban.

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.