Válogatott kínzások mellett „igazságszérum” bevetését is tervezte a CIA a 2001-es terror után

Miután megnyerte az adatok nyilvánosságáért folytatott pert, az American Civil Liberties Union (ACLU) jogvédő szervezet nyilvánosságra hozta a CIA egészségügyi stábjának 90 oldalas jelentését a 2001-es terrortámadást követő évekről. 

A dokumentumból kiderült, hogy a waterboarding néven ismert, a vízbefojtást imitáló kínzás mellett a CIA komolyan mérlegelte olyan kémiai vegyületek bevetését, amik szóra bírhatták volna a terrorizmussal összefüggésben őrizetbe vett és többnyire Guantanamóba szállított gyanúsítottakat. 

A jelentésből kiderül, hogy az orvosok azután kezdtek gondolkodni az igazságszérum bevetésén, hogy a waterboarding nem bizonyult hatékonynak, viszont traumatizálta még az abban részt vevő amerikai ügynököket is. 

Egy másik gyakran alkalmazott kínzási technika az volt, hogy egészen szűk cellákba vetették azokat a terrorizmussal vádolt személyeket, akikből információkat akartak kiszedni. 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy noha a CIA mérlegelte ilyen szérumok előállítását és használatát, a kérés soha nem jutott el G.W. Bush hivataláig. 

A CIA válogatott kínzásaiból még 2014-ben készítettünk részletes összefoglalót. (Guardian)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.