Áder János szót emelt a tarthatatlan állapotok miatt

Rázós héten vagyunk túl, ilyen helyzetben teljesen elvárható, hogy egy felelős államférfi mondjon valamit a tarthatatlan állapotokról.

De Áder János pénteken a Nyíregyházi Egyetemen arról beszélt, hogy az emberiség a Föld egy évre elegendő erőforrásainak mintegy 1,7-szeresét használja fel évente, jóval többet annál, mint amennyit a bolygó reprodukálni tud. 

Áder János köztársasági elnök elõadást tart a klímaváltozásról a Nyíregyházi EgyetemenFotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

A köztársasági elnök azt sem hallgatta el, hogy az energiafogyasztás növekedése háromszorosan haladja meg az amúgy is drámai mértékű népességnövekedést, a vízfelhasználás pedig kétszer olyan gyorsan nő, mint az emberiség lélekszáma. A vízfelhasználás gyors növekedése ellenére nem lehet annyi édesvizet előállítani, amennyi megfelelő módon biztosítaná a népesség ellátását, illetve a mezőgazdasági és az ipari igényeket is ki tudná elégíteni

Az egyik nagy problémának nevezte a népességrobbanást, az emiatt erősödő urbanizációt, amely egyre növeli az energiafelhasználást, hiszen egyre több víz fogy és egyre nagyobb lesz a szennyezés.

A grafikonokkal, bejátszásokkal és videókkal illusztrált prezentációjában az államfő a Föld hőmérséklet-változásaival kapcsolatban azt mondta, az elmúlt ezer évben egy lehűlési időszakban volt a bolygó, amely nagyjából a 19. század közepéig tartott. A lehűlés tendenciája az elmúlt közel kétszáz évben megtört, azóta a földfelszín hőmérséklete radikálisan és folyamatosan nő.

Nyilvánvaló, hogy a szén-dioxid-szint emelkedése és a hőmérséklet növekedése között ok-okozati összefüggés van, 1,5 Celsius-foknyi hőmérséklet-emelkedést pedig - a tudomány szerint - már veszélyes átlépni - emlékeztetett a köztársasági elnök.

Megjegyezte azt is, hogy a gazdasági fejlődés, a termeld ki, használd és dobd el szemlélet miatt hatalmas mennyiségű szemét halmozódott fel a világban. (MTI)