Trumpéknak vissza kell engedniük a Fehér Házba a CNN kitiltott tudósítóját

külföld
2018 november 16., 16:52

Pénteken a szövetségi bíróság Washington DC-ben úgy döntött, hogy a CNN tudósítójának azonnali hatállyal vissza kell kapnia fehér házi belépőjét.

Jim Acosta a bíróság előtt
photo_camera Jim Acosta a bíróság előtt Fotó: Jose Luis Magana/AP

A CNN kedden indított pert az elnök és Trump-kormányzat néhány tagja ellen, az alkotmány sajtószabadságot biztosító kiegészítésére hivatkozva, egyben követelve tudósítója, Jim Acosta állandó belépőjének visszaadását. Acosta az egyik legkeményebb kérdező a Fehér Ház tudósítói között, akit Trump már többször szidalmazott személyeskedve. A félidős választások utáni sajtótájékoztatón megint heves vitába bonyolódtak, és ezúttal Trump megvonta Acosta belépőjét. A Fehér Ház pedig egy manipulált videóval próbálta bizonyítani, hogy a riporter bántalmazta a gyakornokot, aki megpróbálta elvenni a mikrofonját.  

link Forrás

Az indoklásban Timothy Kelly bíró leszögezte, hogy Jim Acosta sajtóbelépőjének visszavonásával a Fehér Ház megsértette az amerikai alkotmánynak a sajtószabadság biztosítására vonatkozó kiegészítését. A döntés után Acosta azt mondta: „Gyerünk vissza melózni!”.  (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.