Újabb verekedés tört ki a Srí Lanka-i parlamentben

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Ismét egymásnak estek a képviselők Srí Lankán pénteken, miután a parlament újfent megvonta bizalmát az államfő által október végén sebtében kinevezett Mahinde Radzsapaksze miniszterelnöktől és kormányától az ellenzék által kezdeményezett bizalmatlansági indítvány eredményeképpen.

A kézfeltartással lezajlott szóbeli szavazás után Radzsapaksze támogatói könyveket, vizespalackokat és más tárgyakat kezdtek hajigálni Karu Dzsajaszurija házelnök és a rivális képviselők felé. A korábbi miniszterelnök, Ranil Vikremeszinghe vezette, Radzsapakszáék riválisaként számon tartott Egyesült Nemzeti Párt (UNP) egyik képviselőjének az arcába csiliport szórtak.

Dzsajaszuriját szemtanúk szerint harminc rendőr igyekezett védeni a tettlegességtől.
A Srí Lanka-i televízióban élőben közvetített eseményeket Vikremeszinghe gyalázatosnak nevezte, és úgy vélte, szégyent hoznak az egész országra.

A pénteki a héten már a második bizalmatlansági indítvány volt Radzsapaksze és kormánya ellen. Radzsapakszénak valószínűleg le kell mondania, de nem biztos, hogy Vikremeszinghe kormányát Maitripala Sziriszena államfő visszaállítja hivatalába.

A Sziriszena és Vikremeszinghe pártja által alkotott kormánykoalícióban széthúzás mutatkozott az elmúlt hónapokban. Az elnök vezette tömörülés október végén bejelentette, hogy felmondja a szövetséget az UNP-vel. Az államfő akkor azzal az indokkal bírálta Vikremeszinghét, hogy szerinte nem vizsgált ki kellő alapossággal egy ellene irányuló merénylettervet. Sziriszena úgy véli, hogy az indiai hírszerzés is szerepet játszott a tervben, amit Újdelhi tagad.

Az új választásokat 2019 januárjára írták ki. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.