Tarlós: Kb. 1000 milliárd forintot jelent Budapestnek az Orbánnal aláírt megállapodás

Budapest
2018 november 17., 16:48
comments 268

Kb. 1000 milliárd forintot jelent Budapestnek az Orbán Viktorral szombaton aláírt – a főváros és a kormány együttműködéséről szóló, 15 pontból álló – megállapodás, aminek része a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) létrehozása is – mondta Tarlós István főpolgármester a testület megalakulása utáni budapesti sajtótájékoztatón. Tarlós szerint innentől kezdve közös eredményként jelenek meg a budapesti fejlesztési projektek, és nem az lesz a lényeg, hogy mi állami és mi fővárosi eredmény, sokkal biztosabbá válnak a projektek finanszírozásának feltételei.

Azt mondta, szombaton elfogadták az FKT ügyrendjét és egy projektlistát is, aminek a végleges preferenciasorrendjét a későbbiekben határozzák meg.

Tarlós azt mondta: gyakorlatilag sikerült szinte napok alatt 108-110 milliárdot szerezni a városnak. A kormány soron kívül döntött arról, hogy további 80 milliárd forinttal támogatja a 3-as metró felújítását, a pénzt várhatóan 2020-2021-ben használják majd fel. A kormány a megállapodásban foglaltak szerint kötelezettséget vállalt arra, hogy december 15-ig a 2016-os, 137,5 milliárd forintról szóló támogatási szerződést 80 milliárd forinttal növelve módosítja – mondta.

A főpolgármester a többletforrás szükségességének okai között sorolta fel azt, hogy az eredeti támogatási szerződést már 2,5 éve kötötték meg, akkori árbecslések alapján, és az építőiparban változtak az árak, továbbá az EU elszámolható költségnek már csak 172 milliárdot fogadott el, ezenkívül felmerülnek olyan el nem számolható költségek is, amiknek a szükségességét nem vitatja az EU, de az említett kategóriába nem férnek be. Közölte azt is, hogy olyan felújítási elemeket is megvalósítanak a 3-as metróvonal rekonstrukciója során, amik „kompletté teszi a rendszert”, például felújítják a gyalogos-aluljárókat is.

Tarlós István kitért arra, hogy a felújított metrókocsik légkondicionálása műszakilag nem megoldható, mert olyan méretűek, hogy a tetejükre nem helyezhetnek ilyen berendezéseket, mert nem férnének be az alagútban, de valamilyen légkondicionálásról gondoskodik majd a BKV.

Arról is beszélt, hogy a 3-as metró Káposztásmegyerig történő meghosszabbítását előrébb valónak tekintik, mint a 4-es metróét. A 3-as metróvonal rekonstrukciójáról a főpolgármester közölte azt is, hogy az északi szakaszon 2-3 hónapos csúszás várható, így márciusban adhatják majd át. A rekonstrukció a déli szakasz felújításával folytatódik majd.

A kormányfővel aláírt megállapodás részleteit ismertetve elmondta, hogy Budapest 10 éves fejlesztési tervét a kormány és a főváros közösen készíti el az önkormányzat korábbi, Budapest 2030 nevű koncepciójából kiindulva. A tervezetet illetően az FKT-ben vétójoga van. A terv elkészítését egy párbeszédfolyamat előzi majd meg, ebbe bevonnak szakmai és civil szervezeteket, és a javaslataikat majd beépíteni a tervbe – mondta Tarlós István.

Tarlós István főpolgármester (j) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart a Budapestinfón a kormány és a főváros együttműködés a Városházán 2018. november 17-én. Ezen a napon megalakult a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, ami erősíti a főpolgármester és a fővárosi önkormányzat szerepét a budapesti fejlesztésekkel kapcsolatos döntésekben.
photo_camera Tarlós István főpolgármester (j) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart a Budapestinfón a kormány és a főváros együttműködés a Városházán 2018. november 17-én. Ezen a napon megalakult a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, ami erősíti a főpolgármester és a fővárosi önkormányzat szerepét a budapesti fejlesztésekkel kapcsolatos döntésekben. Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Azt mondta, innentől állandó résztvevője lesz a kormányüléseknek, amikor budapesti ügy szóba kerül, stabilabbá teszik a kommunikációs csatornát a kormányfő és a főpolgármester között, és a megállapodásban a kormány különböző módokon garantálja a főváros és a főpolgármester önállóságának megtartását és biztosítását, és minden cég a fővárosnál marad, ahogy a főpolgármester-választás is közvetlen marad.

Azt is mondta, hogy a megállapodás alapján áttekintik majd Budapest árvízvédelmi létesítményeinek helyzetét, és ezek felújítási lehetőségeit. A forrásokat a kormány a fővárossal együtt keresi. Felülvizsgálják még Budapest önállóan védekező város szerepét, ugyanis több mint 80 folyókilométer folyószakaszról beszélünk a főváros esetében – mondta Tarlós.

A szemétszállításról azt mondta, a megállapodás tartalmazza azt, hogy a fővárosi hulladék begyűjtésére és elszállítására vonatkozó, számlázásra átadott követelést a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. az FKF általi korábbi beszedési hatékonyság arányában (a központosított beszedés keretei között) havi ütemezésben utalja át, „tehát a fővárosi szemétszállítás semmiféle elmaradásba nem fog kerülni”.

A megállapodás egy másik pontja szerint a kormány támogatja a Fővárosi Csatornázási Művek kisebbségi részvényeinek kizárólagos fővárosi tulajdonba vételét, ide értve a menedzsmentjogokat is – mondta Tarlós István, aki szerint a kormány és főváros egyetért abban, hogy ha az EU nem támogatja a vízcsőcsereprogramot, akkor a Fővárosi Vízművek javára erre a célra számításba vett 27,8 milliárd forintot a szaktárcával egyeztetve más célra használhassa fel az önkormányzat. Felülvizsgálják továbbá a főváros költségvetésének bevételi szerkezetét és a forrásmegosztási szabályokat.

Tarlós István kitért arra is, hogy a főváros felülvizsgálja a kizárólagos tulajdonában lévő cégportfóliót, egyszerűsíti, ennek részeként pedig megszüntetik a közbeszerzési kft. és várhatóan a mai formájában a BKK-t.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkára a tanács működéséről azt mondta: a testületben egyhangúlag kell hozni a döntéseket, a kormánynak és a főváros 1-1 szavazata van, ha a két oldal nem ért egyet, akkor arról az ügyről sem a kormány, sem a Fővárosi Közgyűlés nem tárgyalhat. Azt mondta, a tanács szombaton tárgyalt a HÉV-vonalak teljes felújításáról, a kormány rendelkezésre bocsátott közel 11 milliárdot az előkészítésre. Először a szentendre vonal járműcseréje valósul majd meg.

Tarlós István kérdésekre válaszolva elmondta: az FKT tagja lesz a főváros részéről maga mellett Szalay-Bobrovniczky Alexandra és Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, Tóth József XIII. kerületi MSZP-s polgármester és Riz Levente XVII. kerületi fideszes polgármester. (Rizt a betegsége miatt egy ideig Wintermantel Zsolt IV. kerületi fideszes polgármester helyettesíti majd.)

A Lánchíd felújításáról Tarlós azt mondta: megegyezés született arról is, hogy a rekonstrukció során nemcsak az eredetileg tervezetteket, hanem a Széchenyi teret és az abba torkolló néhány utcát is felújítják majd a projekt során.

A kulturális tao-ra vonatkozó kérdésre Tarlós István azt mondta: folyik még a kormánnyal az egyeztetés az ügyben, és nem nyugszik bele abba, hogy a fővárosi színházak között elosztandó tao-pénzekhez ne legyen közük.

Az ellenzék szerint Budapestet gyámság alá helyezték

Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester Budapest kifosztásáról irt alá szándéknyilatkozatot. Horváth Csaba, az MSZP budapesti képviselője azt mondta: „A szándéknyilatkozat annyit sem ér, mint a papír, amelyre nyomtatták.” Szerinte Tarlós István „báb-főpolgármesterként” folytathatja a munkáját, hiszen egy kérdésre elismerte, akkor is támogatja a Fideszt, ha nem tartják be a mostani megállapodást. Horváth Csaba szerint Budapestnek szüksége lett volna egy olyan, valóban hiteles együttműködési megállapodásra, ami garantálni tudja, hogy a budapestiek napi átlagosan 20 milliárd forintos adóbefizetését megfelelő arányban használják fel a fővárosi közszolgáltatások finanszírozására. Az MSZP mindent megtesz azért, hogy létrejöjjön egy a mindenkori kormány és városvezetés kapcsolatát rendező törvény – mondta.

Szűcs Somlyó Mária, a főváros kommunikációs igazgatója közleményben reagált: „Horváth Csaba szokás szerint már megint nem értett meg semmit Tarlós István főpolgármester nyilatkozatából. Aki a sajtótájékoztatón ott volt, hallhatta, hogy a főpolgármester azt mondta: addig végzi ezt a munkát, amíg a megállapodást betartják.”

Az LMP szerint Budapestet végérvényesen gyámság alá helyezte az Orbán és Tarlós által kötött együttműködési szándéknyilatkozat. Gál József, az LMP budapesti képviselője azt mondta: a közfejlesztési tanács felállításával kivették a Fővárosi Közgyűlés és a budapesti lakosok kezéből annak lehetőségét, hogy maguk döntsék el, milyen városban szeretnének élni. Az LMP politikusa szerint a korábbi századokban lehet, hogy jó megoldás volt egy ilyen testület, de az mára idejétmúlttá vált, Orbán és Tarlós pedig jobban tennék, ha az embereket kérdeznék meg a fejlesztési irányokról. „Tisztára visszatértünk a kommunizmusba!” – mondta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.