Macron: Franciaországnak és Németországnak új fejezetet kell nyitnia Európa történetében

A világháborúk, a diktatúrák, a jelenkori háborúk és a terrorizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen szólalt fel a francia elnök a Bundestagban vasárnap. Emmanuel Macron beszédében az Európai Unió megújításának szükségességét hangsúlyozta. Szerinte Franciaországnak és Németországnak új fejezetet kell nyitnia Európa történetében, "mert az Európai Unió a mai állapotában nem tud megbirkózni az előtte álló kihívásokkal." A France24 beszámolója szerint a két országnak együtt kell tenni egy "modern, hatékony és demokratikus európai szuverenitás" kialakításáért. 

"Ennek az Európának, így a francia-német összefogásnak a feladata és a kötelessége, hogy ne engedje káoszba zuhanni a világot, és elindítsa egy békés úton,"

mondta Macron. Kiállt a közös európai külpolitikáért, védelmi- és migrációs politikáért. Szerinte ha Európa nem erősödik meg és nem szerez több szuverenitást, akkor a nagyhatalmak játékszerévé válik. 

Fotó: ABDULHAMID HOSBAS/Anadolu Agency

"Túl sok hatalom akar megfékezni minket, és ezért beleavatkoznak a nyilvánosság előtt folytatott vitáinkba, megtámadják nyílt demokráciánkat és megpróbálnak kijátszani minket egymás ellen," 

jelentette ki. Az ünnepség után Angela Merkel kancellárral tárgyalt, ami előtt közösen tartottak sajtótájékoztatót. A német kancellár ezen kijelentette: a jövő májusi európai parlamenti választásig tartó fél év a konkrét döntések időszaka lesz. December közepére ezért elkészítik közös, részletes reformjavaslatukat az EU és az euróövezet továbbfejlesztéséről, januárban pedig aláírják a német-francia alapszerződés, az Elysée-szerződés átdolgozott változatát.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.