Az Egyesült Államok és Magyarország kérésére Izrael is kiléphet az ENSZ migrációs csomagjából

2018 november 19., hétfő 22:56
96

Bár az izraeli diplomaták az elmúlt két évben aktívan részt vettek az e nemzetközi dokumentum tervezetének kidolgozásában, az Axios szerint mivel Benjámín Netanjáhú rájött, hogy az Egyesült Államok ellenzi az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadását, Izrael is kilép a folyamatból. 

Netanjáhú és Trump Fotó: NICHOLAS KAMM/AFP

Az USA Donald Trump elnökké választása után már nem vett részt a folyamatban, a magyar kormány pedig júliusban jelentette be, hogy kilép belőle. A lap szerint Orbán Viktor az izraeli látogatásán kérte meg az izraeli miniszterelnököt, hogy lépjenek ki a folyamatból. Bár az izraeli források szerint Netanjáhú nem volt képben a folyamattal, mivel azt a külügyminisztérium vitte. Ugyanakkor Orbán látogatása után a csomagot támogató Németország és Nagy-Britannia pont az ellenkezőjét kérte Netanjáhútól, vagyis hogy álljon be a tervezet mögé. 

Végül Trump a szeptemberi ENSZ Közgyűlésen azt kérte az izraeli diplomatáktól, hogy lépjenek ki a folyamatból. Pár nappal később aztán Netanjáhú Sebastian Kurz osztrák kancellárral is találkozott, aki szintén arra kérte, hogy Ausztriához hasonlóan Izrael is hagyja a migrációs csomagot. 

És miután az elmúlt hetekben Csehország, Románia és Bulgária is kilépett a tárgyalási folyamatból, az izraeli vezetés is egyre biztosabb lett abban, hogy abba kell hagyniuk a tárgyalásokat. Netanjáhú hétfőn már azt mondta, hogy nem tetszik nekik a csomag, és lehet, hogy nem vesznek részt az elfogadásában. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt