Az Egyesült Államok és Magyarország kérésére Izrael is kiléphet az ENSZ migrációs csomagjából

Bár az izraeli diplomaták az elmúlt két évben aktívan részt vettek az e nemzetközi dokumentum tervezetének kidolgozásában, az Axios szerint mivel Benjámín Netanjáhú rájött, hogy az Egyesült Államok ellenzi az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadását, Izrael is kilép a folyamatból. 

Netanjáhú és TrumpFotó: NICHOLAS KAMM/AFP

Az USA Donald Trump elnökké választása után már nem vett részt a folyamatban, a magyar kormány pedig júliusban jelentette be, hogy kilép belőle. A lap szerint Orbán Viktor az izraeli látogatásán kérte meg az izraeli miniszterelnököt, hogy lépjenek ki a folyamatból. Bár az izraeli források szerint Netanjáhú nem volt képben a folyamattal, mivel azt a külügyminisztérium vitte. Ugyanakkor Orbán látogatása után a csomagot támogató Németország és Nagy-Britannia pont az ellenkezőjét kérte Netanjáhútól, vagyis hogy álljon be a tervezet mögé. 

Végül Trump a szeptemberi ENSZ Közgyűlésen azt kérte az izraeli diplomatáktól, hogy lépjenek ki a folyamatból. Pár nappal később aztán Netanjáhú Sebastian Kurz osztrák kancellárral is találkozott, aki szintén arra kérte, hogy Ausztriához hasonlóan Izrael is hagyja a migrációs csomagot. 

És miután az elmúlt hetekben Csehország, Románia és Bulgária is kilépett a tárgyalási folyamatból, az izraeli vezetés is egyre biztosabb lett abban, hogy abba kell hagyniuk a tárgyalásokat. Netanjáhú hétfőn már azt mondta, hogy nem tetszik nekik a csomag, és lehet, hogy nem vesznek részt az elfogadásában. 

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.