Mostantól csak egyetlen kérdést tehetnek fel Trumpnak az újságírók a sajtótájékoztatókon

A Fehér Ház visszaadta Jim Acosta CNN-tudósító elnöki hivatali belépőjét, de új viselkedési szabályokat vezetett be az újságírók számára a sajtókonferenciákon. A döntéséről az amerikai elnöki hivatal levélben értesítette a CNN tudósítóját.

A levélben a Fehér Ház ugyanakkor leszögezte: amennyiben a tudósító a jövőben nem tartja magát az új szabályokhoz, intézkednek ellene. A levélben új viselkedési szabályokat sorolnak fel, amelyeket a sajtókonferenciákon részt vevőknek mostantól be kell tartaniuk. 

Így például azt, hogy egy újságíró egyszerre egy kérdést tehet fel, minden további kérdés engedélyezése az elnök vagy a sajtótájékoztatót vezető személy hatásköre.

Donald Trump és Jim AcostaFotó: Al Drago/Picture-Alliance/AFP

Vagyis a gyakorlatban ha arra az egy kérdésre az elnök vagy a sajtót vezető személy csak hablatyol, mert kényelmetlen neki a téma, esély sincs arra, hogy érdemi választ húzzanak ki belőle. Aki pedig nem tartja magát az új szabályokhoz, megvonhatják a belépőjét. 

Pénteken az elnöki hivatal még úgy fogalmazott, hogy az állandó belépőt a bírói döntés hatályának lejárta után akár vissza is vonhatják Jim Acostától.

A CNN hétfőn délelőtt közölte: sürgős bírói meghallgatást kér az ügyben, mert álláspontja szerint a Fehér Ház változatlanul megsérti az alkotmány vonatkozó kiegészítését. Hétfőn délután, a Fehér Ház végleges döntése után a csatorna bejelentette, hogy minden további per, amelyet a Fehér Ház ellen tervezett indítani, okafogyottá vált.

Acosta az egyik legkeményebb kérdező a Fehér Ház tudósítói között, akit Trump már többször szidalmazott személyeskedve. A félidős választások utáni sajtótájékoztatón megint heves vitába bonyolódtak, és ezúttal Trump megvonta Acosta belépőjét. A Fehér Ház pedig egy manipulált videóval próbálta bizonyítani, hogy a riporter bántalmazta a gyakornokot, aki megpróbálta elvenni a mikrofonját.  

 A CNN pert indított az elnök és a Fehér Ház néhány munkatársa ellen, kérve egyrészt annak megállapítását, hogy megsértették a sajtószabadság alkotmányban biztosított jogát, másrészt pedig a fehér házi belépés tilalmának feloldását. 

A CNN perkérelmét több amerikai csatorna is támogatta, köztük a republikánusokhoz közelálló Fox tévé is. A Fox vezérigazgatója, Jay Wallace a héten közleményben hívta fel a figyelmet arra, a fehér házi tudósítók belépőjét soha nem szabad fegyverként használni. Múlt pénteken egy szövetségi bíróság úgy döntött, hogy a CNN tudósítójának azonnali hatállyal vissza kell kapnia sajtóbelépőjét. (Washington Post/MTI)