1000 darab műanyag hulladékot találtak egy partra sodort bálnában Celebesznél

Vietnámi papucsokat, műanyag flakonokat, zacskókat és poharakat találtak annak a bálnának a gyomrában, amit Celebesz sziget egyik keleti öblénél sodort partra a víz. 

A közel 10 méteresre nőtt állat rotható testét a Wakatobi vízi nemzeti park állatmentői fedezték fel a sziget egy dél-keleti partszakaszán, miután helyi környezetvédők lejelentették, hogy környékbeli falulakók már hozzáláttak a bálna boncolásához. 

A WWF indonéziai munkatársai és a nemzeti park állatmentői a jelentés szerint mintegy 6 kilogramm, összesen mintegy 1000 műanyag szemétdarabot szedtek ki az állat testéből a boncolás során. Azt nem tudták minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy az állat valóban a szemétbe fulladt bele, de a látvány így is elborzasztotta a mentőket. 

A több ezer szigetből álló Indonézia termeli Kína után a legtöbb szemetet a világon: az évente kitermelt 3,2 millió tonna műanyag hulladékból nagyjából 1,2 millió tonna végzi az óceánában.   

A kormány intézkedési tervet dolgozott ki a krízis kezelésére: a terv az, hogy 2025-re, hét év alatt a jelenlegi termelés 30 százalékára küzdjék le a keletkező szemét mennyiségét. (Guardian)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.