Orosz veteránok jelentették fel Moszkvát a Nemzetközi Büntetőbíróságnál

Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordult az orosz hadsereg veteránjainak egyik ernyőszervezete, az Összorosz Tiszti Értekezlet. Vezetőjük, Jevgenyij Sabajev szerint a Wagner nevű cég úgy veti be zsoldoshadseregét többek között Ukrajnában, Szíriában, Líbiában, a Közép-Afrikai Köztársaságban, Szudánban, Dél-Szudánban, Jemenben, stb, hogy az az orosz jog szerint törvénytelen. Márpedig így a külföldön bevetett zsoldosok a katonáknak amúgy járó juttatásokra sem jogosultak.

Sabajev szerint a zsoldosokat így gyakorlatilag "szándékosan megfosztják jogaiktól, és a hatóságok még eljárást is indíthatnak ellenük". Értékelésük szerint jogi szabályozás hiányában a külföldi zsoldosok bevetése így valójában "személyek erőszakos eltüntetésének" minősül, hiszen úgy viszik őket külföldre, hogy megvonják tőlük a jogi védelmet, ráadásul amikor hazájukból idegen országba vezénylik őket, "erővel távolítják el őket onnan, ahol jogszerűen tartózkodnak".

Bár az orosz kormány hivatalosan nem ismeri el a zsoldosok bevetését, az orosz Emberi Jogok Elnöki Tanácsának vezetője, Szergej Krivenko üdvözölte a veterán szervezetek fellépését. "A probléma azért létezhet, mert az állam alkalmaz magáncégeken keresztül zsoldosokat katonai konfliktusokban, miközben úgy tesz, mintha nem lenne szerepe ebben. Vagy legalizálnunk kell a magánhadseregek működését, biztosítva az alapvető ellátásokat a harcosoknak, vagy pedig a jogszabályok szerint el kéne járnunk ellenük. Jelenleg egyik se történik" - mondta.

Oroszország nem tagja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak. A zsoldoshadseregeket viszont olyan országokban vetik be, melyek igen, ez adott jogalapot az orosz veteránszervezetek fejlelentésére. (Via Szabad Európa Rádió)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.