Orosz veteránok jelentették fel Moszkvát a Nemzetközi Büntetőbíróságnál

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordult az orosz hadsereg veteránjainak egyik ernyőszervezete, az Összorosz Tiszti Értekezlet. Vezetőjük, Jevgenyij Sabajev szerint a Wagner nevű cég úgy veti be zsoldoshadseregét többek között Ukrajnában, Szíriában, Líbiában, a Közép-Afrikai Köztársaságban, Szudánban, Dél-Szudánban, Jemenben, stb, hogy az az orosz jog szerint törvénytelen. Márpedig így a külföldön bevetett zsoldosok a katonáknak amúgy járó juttatásokra sem jogosultak.

Sabajev szerint a zsoldosokat így gyakorlatilag "szándékosan megfosztják jogaiktól, és a hatóságok még eljárást is indíthatnak ellenük". Értékelésük szerint jogi szabályozás hiányában a külföldi zsoldosok bevetése így valójában "személyek erőszakos eltüntetésének" minősül, hiszen úgy viszik őket külföldre, hogy megvonják tőlük a jogi védelmet, ráadásul amikor hazájukból idegen országba vezénylik őket, "erővel távolítják el őket onnan, ahol jogszerűen tartózkodnak".

Bár az orosz kormány hivatalosan nem ismeri el a zsoldosok bevetését, az orosz Emberi Jogok Elnöki Tanácsának vezetője, Szergej Krivenko üdvözölte a veterán szervezetek fellépését. "A probléma azért létezhet, mert az állam alkalmaz magáncégeken keresztül zsoldosokat katonai konfliktusokban, miközben úgy tesz, mintha nem lenne szerepe ebben. Vagy legalizálnunk kell a magánhadseregek működését, biztosítva az alapvető ellátásokat a harcosoknak, vagy pedig a jogszabályok szerint el kéne járnunk ellenük. Jelenleg egyik se történik" - mondta.

Oroszország nem tagja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak. A zsoldoshadseregeket viszont olyan országokban vetik be, melyek igen, ez adott jogalapot az orosz veteránszervezetek fejlelentésére. (Via Szabad Európa Rádió)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.